Αποδεικνύοντας πως, στην τέχνη του θεάτρου, η αναπηρία μόνο εμπόδιο δεν μπορεί να αποτελέσει, το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Θε.Αμ.Α.» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), των Ελιάνας Περηφάνου και Μαρίας Σιδηροπούλου θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο εκδήλωσης, που διοργανώνει το Story Doc στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στις 7 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα.
Αποτέλεσμα της «ζωής των άλλων»
Στην εκδήλωση - που θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό - θα προβληθούν (στα ελληνικά, με αγγλικούς υπότιτλους) 12 ντοκιμαντέρ, που δημιουργήθηκαν από νέους 16 έως 25 ετών, των οποίων η δημιουργία ήταν αποτέλεσμα των σεμιναρίων, που διοργάνωσε το Story Doc στην Ελλάδα, με θεματική «The life of Others», στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος, με συμπαραγωγούς οργανώσεις από την Ελλάδα, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, τη Μάλτα και την Αλγερία. Πρόκειται για μία συνάντηση πέντε χωρών, δέκα πόλεων, έξι γλωσσών και τεσσάρων θρησκειών.
Μια ομάδα που επιθυμεί το αυτονόητο
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, δημιουργήθηκε και το ντοκιμαντέρ «Θε.Αμ.Α.», που για τις δημιουργούς του, Ελιάνα Περηφάνου και Μαρία Σιδηροπούλου, σημαίνει κάτι παραπάνω από Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία. Μία ομάδα από άντρες και γυναίκες που επιθυμούν το αυτονόητο: να έχουν το δικαίωμα να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί. Η Μαρίνα, ο Πάνος, η Χριστίνα και η μητέρα της, η Έφη. Τα εμπόδια πολλά και δεν έχουν να κάνουν με την αναπηρία τους. Οι πρόβες και τα μαθήματα υποκριτικής πραγματοποιούνται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Οικονόμου, το πρώτο άτομο με αναπηρία που μπορεί να αυτοαποκαλείται επίσημα επαγγελματίας ηθοποιός. Μέσα από το ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε την προετοιμασία της ομάδας για την παράσταση «Η ιστορία του ζωολογικού κήπου» του Έντουαρντ Άλμπι και, μέσα από συνεντεύξεις με τα μέλη της, ανακαλύπτουμε πως, για τη θεατρική τέχνη, η αναπηρία δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας.
Μαρία Σιδηροπούλου και Ελιάνα Περηφάνου.
Στήνοντας γέφυρες αλληλοκατανόησης
Στη συνέχεια, οι ταινίες θα ταξιδέψουν σε 47 χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Κοιτώντας μέσα από τον φακό της κάμερας των νέων και μιλώντας τη γλώσσα των εικόνων, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και στη θεμελίωση γεφυρών αλληλοκατανόησης ανάμεσα στον Νότο και τον Βορρά.
Πληροφορίες
Ινστιτούτο Γκαίτε: Ομήρου 14 - 16, Αθήνα, τηλ.: 210 3661000. naftemporiki.gr