Στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 21:26
UPD:21:33
SOOC/Nikos Libertas

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλά κατά το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

A- A A+

Χαιρετισμό στο ιδρυτικό συνέδριο του Ποταμιού απήυθυναν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως εάν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις. Έτοιμη για διάλογο με το Ποτάμι για την κεντροαριστερά είναι η ΔΗΜΑΡ, τόνισε ο γραμματέας του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του κ΄΄ομματος Αλέξη Τσίπρα και τις ευχές του για επιτυχία του συνεδρίου σας.

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές λέγοντας πως ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα και σημειώνοντας πως αυτή τη δυναμική δεν μπορεί να την ανακόψει το αυτοαναφορικό και διαπλεκόμενο επικοινωνιακό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας, γιατί όπως είπε στις ευρωεκλογές άνοιξε ένας δρόμος χωρίς γυρισμό.

«Εμείς, όμως, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, ακόμα και με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συσπειρώσεις» είπε.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι καμία κοινωνική συμμαχία, καμία πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε προγραμματικό κενό.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα το τρίπτυχο «ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» συμπυκνώνει μια διαρκή κοινωνική και πολιτική κίνηση προς όφελος των εξαντλημένων από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα κοινωνικών στρωμάτων.

«Μετουσιώνεται σε πράξη με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για το σήμερα και το αύριο. Αυτές είναι:

  • Η απεμπλοκή από το καθεστώς του Μνημονίου και της λιτότητας,
  • Η επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο την διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, και ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο.
  • Το θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα, θα επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
  • Η στήριξη της παιδείας και της υγείας και η αποτροπή της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.
  • Η αναδιανομή του εισοδήματος, εκκινώντας από την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751€.
  • Η ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.
  • Η καθιέρωση της απλής αναλογικής.
  • Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με προσανατολισμό την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

Ο κ. Βίτσας μίλησε και για την ανάγκη δράσης προκειμένου να μην προχωρήσουν το χωροταξικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, των αιγιαλών, αλλά και το  νέο ρυθμιστικό για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ασφαλιστικό και άλλα.

Κάλεσε όλες τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις. Από την αντιμνημονιακή, αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τους ριζοσπάστες οικολόγους έως και την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά, όπως είπε να συζητήσουν για τις πρωτοβουλίες και τις ανατροπές που πραγματικά χρειάζεται ο τόπος για να ορθοποδήσει.

«Το να χτίσουμε τη νέα Ελλάδα είναι ένα μεγάλο, ιστορικών διαστάσεων εγχείρημα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη συμπαράταξη δυνάμεων. Από την οποία δεν περισσεύει καμιά και κανείς» είπε.

Έτοιμη για διάλογο η ΔΗΜΑΡ   

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς, για να συγκροτηθεί ευρεία προοδευτική παράταξη με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό τόνισε στον χαιρετισμό του στο συνέδριο του Ποταμού, στο Λαύριο, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας:

«Ο διάλογος αυτός δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει σε κενό πολιτικής. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Κάθε συζήτηση δεν μπορεί παρά να αφορά την πορεία της χώρας και τη ζωή των πολιτών. Σε αυτή τη συζήτηση η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της και με πολιτικό εργαλείο τις προγραμματικές συμπτώσεις».

Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή και του Ποταμού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου.

«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με τα κόμματα και τις κινήσεις αυτού του χώρου» τόνισε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε: «Δεν μπορεί η κεντροαριστερά να έχει το ίδιο πολιτικό σχέδιο με τη δεξιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η διάκριση μεταξύ προόδου-συντήρησης και αριστεράς-δεξιάς είναι και σήμερα υπαρκτή και επίκαιρη».

Ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις απόψεις που έχουν εκφραστεί από στελέχη του Ποταμού, ότι δεν επιθυμούν σχέσεις με τα «παλιά» κόμματα, λέγοντας ότι τα κόμματα παρά τις αδυναμίες τους είναι πυλώνες της δημοκρατίας.

Άλλωστε, είπε και το Ποτάμι γίνεται κόμμα. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο του διαλόγου, να μην συζητάμε με κόμματα αλλά μόνο με πρόσωπα. Ούτε γίνεται πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν σημείωσε.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ πρότεινε να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου για τη συγκρότηση της κεντροαριστεράς, η ανάγκη διατύπωσης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης, με βασικό σημείο αιχμής τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως εξήγησε, αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης, με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο, καθώς και να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας. Υπάρχει προοπτική αρκεί να το αποφασίσουμε» υπογράμμισε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Το ΚΚΕ

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου η οποία είπε ότι το συνέδριο του Ποταμιού πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός ζει τις οδυνηρές συνέπειες των αντιλαϊκών βάρβαρων μέτρων που παίρνονται από την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που στηρίζουν το σύστημα που ζούμε.   

Εκτίμησε ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί  είτε με κούρεμα είτε με επιμήκυνση η όποια άλλη μορφή ρύθμισης ενός χρέους και ως εκ τούτου είπε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως η αντιπαράθεση για το ποιος, ποια κυβέρνηση μπορεί καλύτερα να διαπραγματευτεί το χρέος, δεν αφορά πραγματικά το λαό μας και τα δικαιώματά του, αλλά στο πως και ποια τμήματα του κεφαλαίου, θα βγουν ωφελημένα σε βάρος του λαού.

Σύμφωνα η πρόταση του ΚΚΕ που κωδικοποιημένα λέει κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους, με κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, είναι η μόνη ρεαλιστική και συμφέρουσα για το λαό.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός είναι αναγκαίο να οικοδομήσει τη δική του λαϊκή κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, που θα αντιπαλεύει την εξουσία των μονοπωλίων και τις κυβερνήσεις τους.

Αυτή η συμμαχία μπορεί να οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού και όχι οι λεγόμενες αναδιατάξεις, που διαιωνίζουν το σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης» είπε.

«Γνωρίζετε ότι το ΚΚΕ έχει καθαρή στάση στην κριτική μας και στην κυβερνητική πολιτική και στα άλλα κόμματα. Επιδιώκουμε να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω σε πολιτικές, σε στρατηγικές, πάνω σε προγράμματα που να βοηθούν το λαό να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλές εργασίες στο συνέδριό σας» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή