Τη στάση του έναντι του ενδεχόμενου κυβερνητικής αλλαγής αποσαφήνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά την ακρόασή του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η συνεδρίαση συνεχίζεται και ως τώρα θετικά έχουν εκφραστεί οι βουλευτές της Ν.Δ. και αρνητικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ, ενώ παρών δήλωσε η ΔΗΜΑΡ.
«Ο υπουργός Οικονομικών ασκεί κυβερνητική πολιτική. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει τελείως διαφορετικά καθήκοντα. Και οι δύο προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Και σταθερότητα του νομίσματος είναι δημόσιο συμφέρον. Αν δείτε τις κρίσεις, οι πρώτες που χτυπήθηκαν είναι οι ασθενέστερες τάξεις. Άρα η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας είναι και κοινωνική πολιτική», τόνισε ο κ. Στουρνάρας απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Γάκης).
«Ανεξαρτησία δεν σημαίνει ότι σε θέματα δημοσίου συμφέροντος δεν πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών από το ρόλο του διοικητή» και ότι ως διοικητής της ΤτΕ θα διαφυλάξει την ανεξαρτησία της και θα λειτουργήσει ως μέλος του ευρωσυστήματος όπου εκεί θα πρέπει να προτείνει ευρωπαϊκές λύσεις και όχι μόνο για την Ελλάδα.
Δίνοντας μία εικόνα της πολιτικής που θα ασκήσει ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ πάσχει, είναι ατελής ένωση και θα συνεχίσω να το πιστεύω και να λειτουργώ στην κατεύθυνση αυτή».
Ανέφερε ακόμη ότι τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα σε 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. είναι καταναλωτικά, 25 δισ. στεγαστικά και 42 δισ. επιχειρηματικά.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει να χωρίσει κάτι με τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας μετά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής «με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ως υπουργός είχαμε διαφωνία στην κυβερνητική πολιτική τώρα ως διοικητής η δουλειά μου είναι η νομισματικής πολιτικής και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέσει τέτοιο θέμα».
Η ψηφοφορία στη Βουλή
Ναι με επιφυλάξεις στον διορισμό του νέου Διοικητή της ΤτΕ, είπε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. «Με αυτές τις επιφυλάξεις θα πω ναι», είπε ο πρ. Πρόεδρος της Βουλής αφού απηύθυνε σειρά ερωτήσεων.
Συνολικά 10 Βουλευτές (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εξέφρασαν θετική γνώμη για τον διορισμό Στουρνάρα, 7 καταψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ), 1 δήλωσε παρών (ΔΗΜΑΡ), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.
Ο 17ος Διοικητής της ΤτΕ
Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας με την ανάληψη των καθηκόντων του γίνεται ο 17ος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΤτΕ αποτελεί τη κεντρική εκδοτική τράπεζα της χώρας που ιδρύθηκε το 1927, βάσει ενός Παραρτήματος του Πρωτοκόλλου της Γενεύης της 15ης Σεπτεμβρίου, λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 1928.
Στην ιστορία της η ΤτΕ γνώρισε 16 Διοικητές, σε τρεις εκ των οποίων έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Επίτιμου Διοικητή, και 27 Υποδιοικητές.
Από τους μέχρι σήμερα διοικητές της ΤτΕ, τέσσερεις ανέλαβαν και πρωθυπουργοί της χώρας μας, σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους. Ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Εμμανουήλ Τσουδερός, ο Ξενοφών Ζολώτας και πρόσφατα ο Λουκάς Παπαδήμος.
Μακροβιότερος διοικητής της ΤτΕ υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας με 12,5 συνεχόμενα χρόνια στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, από τον Φεβρουάριο του 1955 μέχρι τον Αύγουστο του 1967. Συνολικά θήτευσε στην θέση του διοικητή 20 χρόνια, καθώς ανέλαβε ξανά τα ηνία της τράπεζας άλλες δύο φορές.
Ακολουθεί ο Γεώργιος Μαντζαβίνος με 9 χρόνια συνεχόμενη θητεία, από τον Φεβρουάριο του 1946 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1955 και ο Δημήτρης Χαλικιάς με 8 χρόνια, από το Φεβρουάριο του 1984 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1992. Μετά ακολουθεί ο Λουκάς Παπαδήμος με 7 χρόνια και οκτώ μήνες από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Ιούνιο του 2002.
Τον τίτλο του επίτιμου διοικητή της ΤτΕ έλαβαν τέσσερις διοικητές της, ο Ξενοφών Ζολώτας, ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Νικόλαος Γκαργκάνας.
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ