Βήμα βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι στενοί συνεργάτες του και η ηγετική ομάδα του κόμματος ξεδιπλώνουν τη στρατηγική του κόμματος στο δρόμο προς την εξουσία.
Όπως παραδέχεται κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, το 2013 ήταν η χρονιά που αποδομήθηκε «ο φόβος της επιστροφής στη δραχμή», μία από τις βασικές αιτιάσεις των αντιπάλων του κόμματος. Τη σκυτάλη πήρε η αποδόμηση ενός ακόμη επιχειρήματος των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ «ο δήθεν αντιευρωπαϊσμός του». Η εν λόγω επιχείρηση μάλιστα πέρασε και τα σύνορα της χώρας με βασικό όπλο την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν όπου «έβαλε για τα καλά στα ευρωπαϊκά σαλόνια τον πρόεδρο του κόμματος» καθιστώντας τον απευθείας συνομιλητή με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πρώτο πεντάμηνο του 2014 ήταν θέλοντας και μη προεκλογικό, ενώ μέχρι τέλους του έτους, το πολύ το πρώτο δίμηνο του 2015 η χώρα είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.
Υπ' αυτήν την έννοια προέχει η συγκρότηση μιας μιας «πλατιάς δημοκρατικής, προοδευτικής και ριζοσπαστικής συμμαχίας», η οποία «μπορεί να διαμορφώσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής των Μνημονίων και της λιτότητας».
Ο Αλέξης Τσίπας το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε αφενός ζήτησε και έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής για το επόμενο βήμα του κόμματος αφετέρου έστειλε μήνυμα στη μειοψηφία να μην το αμφισβητήσει.
Κομβικής σημασίας για τους σχεδιασμούς της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 120 βουλευτών που θα αποτρέψει την εκλογή από την παρούσα Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «και η αριθμητική έχει τη σημασία της».
Οι συμμαχίες σε θέματα χαμηλής και υψηλής πολιτικής το προσεχές διάστημα είναι βασικός στόχος της Κουμουνδούρου ώστε, όπως παραδέχεται βουλευτής του κόμματος, να χτιστεί σταδιακά το μέτωπο της Αριστεράς», του ΚΚΕ, της ΔΗΜΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Οικολόγων Πράσινων, και όλων των δυνάμεων «που απεγκλωβίζονται από τον μνημονιακό χώρο και στρέφονται προς την Αριστερά».
Το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ το οποίο θα έρθει την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία. Το ίδιο και η συλλογή υπογραφών για το θέμα των υποβρυχίων. Παράλληλα στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να περάσουν από τα θερινά τμήματα της Βουλής θα δοκιμάσουν εκτός από τις αντοχές της συγκυβέρνησης και τα σχέδια της ηγεσίας του κόμματος για τη συγκρότηση αυτών των συμμαχιών σε ζητήματα καθημερινότητας πριν το μεγάλο crash test της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ