ΔΗΜΑΡ: Συνέδριο το Φθινόπωρο, παρά τις αντιδράσεις

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014 19:52
UPD:20:27
FOSPHOTOS/PANAYIOTIS TZAMAROS

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε τη όποια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά.

A- A A+

Με αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα και την διαπίστωση ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο κόμμα η ΔΗΜΑΡ προχωρά σε Έκτακτο Συνέδριο τον Φθινόπωρο, παρά τις διαφωνίες στελεχών του κόμματος.

Επίσης η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση κατέληξε στην ανάγκη πολιτικής αυτονομίας της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε τη όποια συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και συμφώνησε να μετέχει ενεργά στο διάλογο για την Κεντροαριστερά.

Όσον αφορά στο συνέδριο η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.)  αναφέρει ότι στην προηγούμενη Κ.Ε (7-8/6/14) αποφασίσθηκε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει τον Σεπτέμβριο (12-14/6/14) όπου υπάρχει δέσμευση και για Καταστατικό Συνέδριο και για τον σκοπό αυτό στη σημερινή Κ.Ε. πρέπει να  συγκλιθούν άμεσα οι επιτροπές και να τεθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, ώστε να γίνει εφικτή η τήρηση του προγραμματισμού για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Νωρίτερα στην εισηγητική του ομιλία ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος διάλογο μέσα από συλλογικές διαδικασίες για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

«Όλοι μας να εγγυηθούμε τη συζήτηση, καθώς και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο να μπει το κόμμα σε τροχιά ανάκαμψης» σημείωσε.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει άλλη διαδικασία στο κόμμα για το το μέλλον του, παρά μόνο η απόφαση των μελών του, μέσω συνεδρίου, και υπογράμμισε τη δέσμευσή του να είναι ένα συνέδριο συνθέσεων, προσαρμογών και αλλαγών.

Δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο ο Σπύρος Λυκούδης - Διαφωνίες από 26 στελέχη της Κ.Ε.

Τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, το φθινόπωρο, όπως προτείνει η πλειοψηφία του κόμματος, εξέφρασε στην ομιλία του στη Κ.Ε του κόμματος, ο Σπύρος Λυκούδης.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σ΄ ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών» είπε και πρόσθεσε ότι μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα θα ανέμενε αυτοκριτική. Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Επίσης 26  μέλη της ΚΕ, ωστόσο, που συγκροτούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», κατέθεσαν κείμενο διαφωνίας με τη διεξαγωγή του συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

«Είναι μια διαδικασία αυτή επίπονη και φορτισμένη, που πρέπει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο, νηφάλιο και ενωτικό. Με τρόπο που να επιδιώκει τις συνθέσεις και όχι τις διαιρέσεις» είπε ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας ότι η ανάλυση των αιτιών πρέπει να αποφύγει τις μονοδιάστατες προσεγγίσεις και την περιπτωσιολογία, τις προσωπικές αναγνώσεις.

Οι άξονες τις πολιτικής της ΔΗΜΑΡ

Επίσης σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ οι άξονες της πολιτικής του κόμματος για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι εξής:

  • Επιμένουμε στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με το κόμμα το εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ οφείλει και πρέπει να συνεχιστεί ως μία σύγχρονη πολιτική συνισταμένη, των καταβολών της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας. Ως πολιτική δύναμη που θέλει και μπορεί να συμβάλλει στη συνεργασία των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας σε μία εναλλακτική κατεύθυνση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

  • Η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές.

Όπως αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την Ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα, τονίζει,  επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας.

«Γι‘ αυτό η Δημοκρατική Αριστερά, δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ και με κυρίαρχες τις συντηρητικές πολιτικές. Δεν μπορεί η συμπόρευση με τη Δεξιά να αποτελεί πεδίο για την στρατηγική συμμαχιών της Δημοκρατικής Αριστεράς».

  • Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με το κόμμα, αυτός ο διάλογος δεν μπορεί παρά να είναι θεσμικός και να γίνει οργανωμένα. Σ’ αυτόν το διάλογο η Δημοκρατική Αριστερά θα προσέλθει με το σύνολο των προτάσεών της, με τα βασικά ιδεολογικά της προτάγματα, της ανανεωτικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας.

  • Διεκδικούμε μία νέα προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που θα μετατοπίζει την πολιτική από την σημερινή συντηρητική κατεύθυνση σε προοδευτική, με την συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και ισχυρή την παρουσία της ΔΗΜΑΡ.

Όπως αναφέρει η Κ.Ε. του κόμματος η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους, στην επίτευξη ανάπτυξης και παροχή ρευστότητας, στην μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, στα θέματα δημοκρατίας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

«Διεκδικούμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της χώρας. Με προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων (και όχι απορρυθμίσεων), με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και δημοκρατική εμβάθυνση, με ανασυγκρότηση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης  ώστε να έχουμε ένα αποτελεσματικό κράτος, με βιώσιμη ανάπτυξη και ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό πρότυπο.

Εκλογές και αυτοκριτική

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με έντονα αυτοκριτικά στοιχεία, αναφέρεται ότι είναι πολύ αρνητικό, ενώ σημειώνει πως η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση έγινε χωρίς κανέναν σχεδιασμό και πως όσο ήταν στην κυβέρνηση η ΔΗΜΑΡ δεν κατέστησε σαφές στους πολίτες ότι είναι άλλο η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και άλλο μία κυβέρνηση στρατηγικής επιλογής για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.

Η εκτίμηση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι αυτά οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Εκτιμάται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη στρατηγική στήριξης ανεξάρτητων κινήσεων που στηρίζονται σε προοδευτικά τοπικά προγράμματα και εκπροσωπούνται από αξιόπιστα πρόσωπα.

Επίσης συμπεραίνεται ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για λύσεις στα οξυμμένα προβλήματά τους. Θέλουν αυτοδιοικητικές διοικήσεις που να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης πρέπει να ενισχυθούν για να αποδώσουν.

Ακόμη επισημαίνεται ότι οι εκλογές δείχνουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος και στέλνουν μηνύματα προς όλο το πολιτικό σύστημα.

Ειδικότερα η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για μήνυμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν σωρευτεί. Ειδικά τα αποτελέσματα στην Αττική δίνουν ένα σαφές πολιτικό μήνυμα προς τη ΝΔ.

Επίσης εκτιμά ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν οι πολίτες, σε επιλογές που προτάσσουν μια κομματική στρατηγική.

Για το ΠΑΣΟΚ το μήνυμα, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, είναι ότι  όσο ταυτίζεται με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο θα μειώνονται οι δυνάμεις που το υποστηρίζουν. Αντίθετα η συστράτευση σε προοδευτικά ψηφοδέλτια είχε καλύτερα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στην ίδια τη ΔΗΜΑΡ το μήνυμα έχει να κάνει, όπως αναφέρει το κόμμα τόσο  με επικρότηση επιλογών αλλά και κριτική.

«Επικροτήθηκε η στήριξη ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών κινήσεων» αναφέρει και συνεχίζει τονίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ σέβεται και ακούει τη φωνή της κοινωνίας, για να διορθώνει, όπως τονίζει, τα λάθη και τις αδυναμίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή