Περισσότερα από 3.000 (986 χρυσά, 986 αργυρά και 1150 χάλκινα) είναι τα μετάλλια που θα κατασκευαστούν συνολικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Για την παραγωγή τόσο των μεταλλίων των Ολυμπιακών, όσο και αυτών των Παραολυμπιακών Αγώνων, θα χρειαστούν δεκατρία κιλά καθαρού χρυσού, περίπου ένας τόνος ασήμι και άλλος ένας τόνος χαλκού.
Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στη μία πλευρά τους θα έχουν το ¶γαλμα της Νίκης του Παιωνίου, στο χώρο του Παναθηναϊκού Σταδίου όπου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, με φόντο τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Στην άλλη πλευρά απεικονίζονται η Φλόγα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στίχοι της 8ης Ολυμπιακής ωδής του Πινδάρου, το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, ενώ θα αναγράφεται και το αγώνισμα στο οποίο ο αθλητής πήρε το μετάλλιο.
Σχεδιάστρια του μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Έλενα Βότση, ενώ δημιουργός του ανάγλυφου είναι ο Κώστας Καζάκος.
Τα μετάλλια έχουν αποκτήσει και πάλι -για πρώτη φορά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ, το 1928- την ελληνικότητά τους, καθώς η Εκτελεστική Επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ενέκρινε τις σχετικές εισηγήσεις της ΑΘΗΝΑ 2004 στις 30 Ιουνίου 2003, στην Πράγα.
Οσον αφορά τα μετάλλια των Παραολυμπιακών Αγώνων, στη μια πλευρά τους έχουν το έμβλημα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τις λέξεις «ΑΘΗΝΑ 2004» χαραγμένες και με τη μέθοδο ΒRAILLE, ώστε να μπορούν να τη διαβάζουν άνθρωποι με μερική ή ολική τύφλωση.
Η άλλη πλευρά αναπαριστά το τοπίο της Ακρόπολης της Αθήνας (όπως ήταν το 1896), το αιώνιο σύμβολο της πόλης, που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες και αναγράφει «12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004». Σχεδιαστής του μεταλλίου και δημιουργός του ανάγλυφου είναι ο Κωνσταντίνος Καζάκος.