Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση και εποπτεία των δημοσιονομικών

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 13:34
UPD:15:02
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Χρ. Σταϊκούρας (φωτογραφία αρχείου) εκτίμησε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία είναι βασικός πυλώνας διατηρήσιμης ανάπτυξης, ωστόσο δεν αποτελεί από μόνη της οδό εξόδου από την κρίση, καθώς πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρες ανάπτυξης.

A- A A+

Την εναρμόνιση του υφιστάμενου εθνικού πλαισίου με τις βέλτιστες διεθνής πρακτικές επιδιώκει το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία με τις Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας, σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατίθεται στh Bουλή σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη λήξη φέτος της ύφεσης, είπε και συμπλήρωσε ότι θα εξοπλίσει τη δημόσια διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

«Οι θυσίες θα πιάσουν τόπο», διαβεβαίωσε ο Χρ. Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία είναι βασικός πυλώνας διατηρήσιμης ανάπτυξης, ωστόσο δεν αποτελεί από μόνη της οδό εξόδου από την κρίση, καθώς πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρες ανάπτυξης.

Η αρχή για να συζητήσουμε θα ήταν να συμφωνήσουμε ότι το πλαίσιο που έχουμε δεν δουλεύει, απάντησε ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος συνέδεσε το νομοσχέδιο με το σούσι και το σουβλάκι που έτρωγαν ο νυν και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, σύμφωνα με την λογική του νομοσχεδίου, αν ο κ. Σταϊκουρας έχει μπροστά του και σούσι και σουβλάκι θα φάει όλα τα σουβλάκια, πριν φάει το σούσι, δηλαδή θα εξυπηρετούσε το χρέος και όχι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Χρ. Σταϊκούρα «το βράδυ των εκλογών που καθόσασταν και βλέπατε τα αποτελέσματα μεταξύ σούσι και σουβλάκι τι μήνυμα βλέπατε; Όταν βλέπατε τον Φάρατζ, την Λεπέν τα κόμματα του δικομματισμού στην Ισπανία να κατακρημνίζονται, το μήνυμα που παίρνατε ήταν πως αν είχαμε εφαρμόσει τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα;».

Ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετώπιζε τη βίαιη προσαρμογή και την έλλειψη αξιοπιστίας αν είχαν γίνει τα βήματα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Αναφέρθηκε ακόμη στο έλλειμμα του 2009 ισχυριζόμενος ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορούσε να παρακολουθεί τα πεπραγμένα της Γενικής Κυβέρνησης και να έχει έλεγχο των ελλειμμάτων και δεν είχε σαφή εικόνα για τις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία οι υποχρεώσεις των οποίων έφταναν σωρευτικά τότε τα 6 δις.

Προσπαθείτε να δεσμεύσετε  και τον επόμενο πρωθυπουργό στις πολιτικές σας αλλά δεν θα σας κάνει την χάρη, υπογράμμισε η Εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή και πρόσθεσε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει τα επονείδιστα νομοθετήματα σας».

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή