Αισθητήρας εντοπισμού επικίνδυνων βακτηρίων

Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014 12:19
UPD:12:19
Shutterstock

Οι παρούσες τεχνικές εντοπισμού των βακτηρίων προϋποθέτουν ημέρες δοκιμών σε εργαστήρια, ωστόσο η εν λόγω συσκευή μπορεί να συλλέγει και να εντοπίζει τον οργανισμό σε μία περιοχή μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες, προλαμβάνοντας την εξάπλωση της μόλυνσης.

A- A A+

Μία πρωτοποριακή συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για την ανίχνευση βακτηρίων τα οποία εντοπίζονται σε είδη διατροφής αναπτύσσουν και δοκιμάζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Biolisme έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός σένσορα ικανού να συλλέγει και να ανιχνεύει το βακτήριο Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος (Listeria monocytogenes), γνωστό για την πρόκληση λιστερίωσης, σε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο μολυσμένων ειδών στην αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος μεταδίδεται από έτοιμα προς βρώση φαγητά, όπως το γάλα, το τυρί, τα λαχανικά, το ωμό ή καπνιστό κρέας κ.α., ενώ κατέχει το υψηλότερο ποσοστό (92%) περιστατικών που οδηγούν στο νοσοκομείο και θανάτων (18%) σε σχέση με άλλους παθογόνους οργανισμούς που συναντώνται σε τρόφιμα. Η λιστερίαση επηρεάζει κυρίως εγκύους, νεογέννητα, ηλικιωμένους και ανθρώπους με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα.

Οι παρούσες τεχνικές εντοπισμού των βακτηρίων προϋποθέτουν ημέρες δοκιμών σε εργαστήρια, ωστόσο η εν λόγω συσκευή μπορεί να συλλέγει και να εντοπίζει τον οργανισμό σε μία περιοχή μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες, προλαμβάνοντας την εξάπλωση της μόλυνσης. Είναι σχεδιασμένη για να εξετάζει τόσο μεμονωμένα κύτταρα όσο και «βιοφίλμ» (ομάδες μικροοργανισμών όπου τα κύτταρα προσκολλώνται μαζί σε επιφάνειες). Πεπιεσμένος αέρας και νερό χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των κυττάρων πριν «δοκιμαστούν» με ένα αντίσωμα. Εάν υπάρχει Λιστερία, τα κύτταρα αντιδρούν με το αντίσωμα παράγοντας ένα σήμα, το οποίο γίνεται αντιληπτό μέσω κάμερας.

Το πρωτότυπο θα δοκιμαστεί από τους δόκτορες Σαλόμε Τζιάο και Μπιλ Κίβιλ, του Centre for Biological Science Unit. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίδειξη της συσκευής σε εργοστάσια παραγωγής ειδών διατροφής.

Το όλο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει το 2009 από μία κοινοπραξία έξι φορέων από τέσσερις χώρες και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή