Τι κοινό έχει ο ποδηλατικός Γύρος Γαλλίας με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1; Και στα δύο, οι φίλαθλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τους νικητές. Shumacher και Armstrong μονοπωλούν τις πρωτιές.
Πρωταθλητής Αμερικής, παγκόσμιος πρωταθλητής, δύο φορές Ολυμπιονίκης, επιζήσας καρκινοπάθειας -προχωρημένου βαθμού των όρχεων, που είχε εξαπλωθεί στα πνευμόνια και στον εγκέφαλο- και έξι φορές νικητής του Γύρου Γαλλίας, ο Lance Armstrong ( www.lancearmstrong.com ) είναι αναμφίβολα ένας σούπερ - σταρ, ένας αγωνιστής τόσο στις διαδρομές, και, κυρίως, στη μάχη της ζωής.
Στις 25 Ιουλίου του 1999 ήταν στα πρωτοσέλιδα του Παρισίου, και όχι μόνο, γράφοντας ιστορία για την πιο απίστευτη επιστροφή ενός αθλητή, αλλά και την επιστροφή ενός ανθρώπου στη ζωή.
Ο Armstrong είχε μάθει από την ποδηλατική του εμπειρία ότι: όσο μικρές κι αν είναι οι πιθανότητες να κερδίσεις, ποτέ μην εγκαταλείπεις. «Αν δεν ρωτήσεις, η απάντηση είναι πάντα όχι», όπως έγραφε ο Οσκαρ Ουάιλντ. Και ο Armstrong και ρώτησε και πάλεψε.
Ο «Κυρίαρχος του Tour Du Pont» και «Το Χρυσό Παιδί της Αμερικανικής Ποδηλασίας» κυριολεκτικά αναγκάστηκε να κατέβει από το ποδήλατό του μέσα σε βασανιστικούς πόνους τον Οκτώβριο του 1996, σε ηλικία 25 ετών. Εγχειρίστηκε δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα και άρχισε εντατική χημειοθεραπεία, και προπόνηση πέντε μήνες μετά τη διάγνωσή του.
Ο Lance περιγράφει την εμπειρία του με τον καρκίνο ως «ξυπνητήρι», που τον έκανε να ιδρύσει το Αντικαρκινικό Ιδρυμα Lance Armstrong www.laf.org .
Στις 27 Ιουλίου έδωσε το παρών στο Tour de Stiphout στην Ολλανδία, για ένα εγχείρημα «90 σφυγμών το λεπτό, με ταχύτητα ανάμεσα στα 40 και τα 70, ώρα με την ώρα να αναπνέεις ασθματικά, να δροσίζεσαι με νερό και να καταβροχθίζεις ενέργεια από τα δυναμωτικά, αφού χάνει κανείς κάθε μέρα 12 λίτρα νερό και καίει 6000 θερμίδες».