Το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, «Τριλογία της πόλης: Η διανυκτέρευση - Η πόλη - Η παρέλαση», σκηνοθετημένο από τον Κωνσταντίνο Χατζή, παρουσιάζεται από την ομάδα Χρώμα - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - στην Πειραιώς 260, από τις 10 έως τις 12 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Σκηνοθέτης της νέας γενιάς, o Κωνσταντίνος Χατζής προσεγγίζει την εμβληματική τριλογία, με την οποία πρωτοπαρουσιάστηκε η Λούλα Αναγνωστάκη, προσπαθώντας να αναδείξει τα οριακά σημεία μεταξύ μνήμης και λήθης. Κάθε πόλη βιώνει την ιστορία της, μέσα από διανυκτερεύσεις και παρελάσεις ανθρώπινων ηρωισμών και φόβων. Χαρακτήρες, που εμπλέκονται σε ένα παιχνίδι νίκης - ήττας, γνώσης - άγνοιας, πραγματικού - παράλογου, με φόντο πάντα την πόλη. Την πόλη που καίγεται κάθε πρωί, την πόλη που προσπαθεί να αντέξει τους εφιάλτες της κάθε βράδυ.
- Δεν υπάρχουν αληθινές σφαίρες αγάπη μου.
- Το λες σαν να λυπάσαι.
Δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Λούλα Αναγνωστάκη εμφανίστηκε στο θέατρο, το 1965, με την τριλογία της Πόλης («Η διανυκτέρευση», «Η Πόλη», «Η παρέλαση»), που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Τον Φεβρουάριο του 1967, ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το τρίπρακτο έργο της, «Η συναναστροφή», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Ακολούθησαν τα: «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Το 1990, ο θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995, ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Το 1998, το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττη και το 2003, το έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.
Δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής, η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της Ιστορίας. Πραγματεύτηκε τα σημαντικότερα θέματα της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας, όπως το τραύμα, η ενοχή, η μοναξιά, η ήττα. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της νεοελληνικής κοινωνίας και μετά τη μεταπολίτευση, κατέγραψε τον εγκλωβισμό των ανθρώπων και των κοινωνιών, τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, τη μοναξιά, την έλλειψη επικοινωνίας και το αίσθημα ασφυξίας του ατόμου.
Ήταν σύζυγος του - πρόωρα χαμένου συγγραφέα και καθηγητή Ψυχιατρικής - Γιώργου Χειμωνά και είναι μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής, διαμόρφωση σκηνικού χώρου - κοστούμια: Κατερίνα Αθανασίου, επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου, βοηθοί σκηνοθέτη: Γεωργία Λένη, Βασίλης Νικορέλος. Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Κίττυ Παϊταζόγλου. Συμμετέχουν: Γιάννης Ντάσιος, Έλενα Τζώρτζη, Δημοσθένης Μπουντούρης, Βασιλική Σταμούλη. Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Α: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: www.greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.
naftemporiki.gr