Αυστηρός ο Κάμερον με τον Πούτιν για την Ουκρανία

Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2014 22:54
UPD:23:50
REUTERS/POOL

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και ενός ηγέτη χώρας της Δύσης μετά την προσάρτηση, τον Μάρτιο, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία.

A- A A+

Να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ουκρανίας ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Παρίσι.

Επίσης ο Κάμερον είπε στον Πούτιν ότι πρέπει να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ο Κάμερον υποστήριξε ότι εξέφρασε στον Πούτιν «ένα σύνολο πολύ ξεκάθαρων και αποφασιστικών μηνυμάτων», ότι η διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ρωσία συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

«Το status quo, η κατάσταση σήμερα, είναι απαράδεκτη και πρέπει να αλλάξει», συνέχισε ο Κάμερον.

«Έχουμε ανάγκη οι Ρώσοι να αναγνωρίσουν πλήρως και να εργαστούν μαζί με το νέο πρόεδρο. Χρειαζόμαστε την αποκλιμάκωση, έχουμε ανάγκη να σταματήσουν να περνούν όπλα και μαχητές τα σύνορα. Έχουμε ανάγκη την ανάληψη δράσης σε αυτά τα πεδία».

«Υπάρχει μια ευκαιρία για μια επιτυχημένη, ειρηνική και σταθερή Ουκρανία, ειδικά τώρα, που διενεργήθηκαν προεδρικές εκλογές» σημείωσε ο Κάμερον.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν «σε μια ιδιωτική αίθουσα στο αεροδρόμιο» του Παρισιού Σαρλ ντε Γκολ, σύμφωνα με μια πηγή.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και ενός ηγέτη χώρας της Δύσης μετά την προσάρτηση, τον Μάρτιο, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, που πυροδότησε την χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης μετά τη διάλυση της άλλοτε ΕΣΣΔ.

EURONEWS

Νωρίτερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, έπειτα από τη συνάντηση των G7  τόνισε ότι έχει τρεις απαιτήσεις από τον πρόεδρο της Ρωσίας, την αναγνώριση του εκλεγμένου προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, να σταματήσει η ροή όπλων από τη Ρωσία προς τους φιλορώσους αποσχιστές εντός της Ουκρανίας και την γενική διακοπή της βοήθειας προς τους τελευταίους.

Οι ηγέτες των χωρών του G7 δήλωσαν ότι στηρίζουν τη νέα ηγεσια της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την φιλορωσική αποσχιστική εξέγερση στα ανατολικά της χώρας.

Κατά την σύνοδο των ηγετών επτά εκ των πλέον βιομηχανικά αναπτυγμένων κρατών του πλανήτη στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε «κοινός τόπος, σε μεγάλο βαθμό» ανάμεσά τους σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία «να αδράξει την ευκαιρία» να εμπλακεί σε διάλογο με τη νέα ηγεσία στο Κίεβο.

Την ίδια ώρα, οι ευρωενωσιακοί οικοδεσπότες της συνόδου υπεράσπισαν το «συνταγματικό δικαίωμα» της Ουκρανίας να ασκήσει βία για να επαναφέρει την τάξη στις ανατολικές της επαρχίες.

Συνάντηση Κέρι – Λαβρόφ στο Παρίσι

Εν τω μεταξύ το ζήτημα της Ουκρανίας κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχε ο  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ το βράδυ της Πέμπτης σε μεγάλο ξενοδοχείο στο Παρίσι.

Ο Κέρι εξέφρασε την ευχή του ότι η Ρωσία, οι  ΗΠΑ και όλες οι άλλες χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να καταστήσουν την Ουκρανία μια χώρα οικονομικά ισχυρή, της οποίας η εδαφική κυριαρχία θα γίνεται σεβαστή, και η οποία δεν θα γίνει ένα πιόνι στην σύγκρουση μεταξύ άλλων κρατών.

Ο Κέρι τόνισε την ανάγκη για μια Ουκρανία ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με ακεραιότητα συνόρων και με ενωμένο το λαό της, ικανή να δρα ως μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.

Δήλωσε επίσης ότι θέλει να βρει με τη Ρωσία «το δρόμο της συνεργασίας προκειμένου να βοηθήσουν σε ό,τι συμβεί».

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ευχόμαστε να δούμε μια Ουκρανία ειρηνική, σταθερή, ένα μέρος για όλους όσους ζουν στην Ουκρανία όπου θα νιώθουν ίσοι, ότι τους σέβονται, ότι τους ακούν, ότι ζουν στην ειρήνη και μια χώρα που αποτελεί μια γέφυρα, όχι ένα πιόνι» είπε από την πλευρά του ο Λαβρόφ και πρόσθεσε ότι η ατζέντα των συνομιλιών πρέπει να είναι «πολύ πιο διευρυμένη από την Ουκρανία».

«Εμείς ευχόμαστε και σε άλλες χώρες όπως στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, να επικρατήσει η ειρήνη και να μην χρησιμοποιούνται ως πιόνια», είπε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή