Ρομποτικά «σπέρματα» που ελέγχονται μέσω μαγνητικών πεδίων

Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2014 22:22
UPD:22:22
I.S.M. Khalil/S. Misra
A- A A+

Μικροσκοπικά ρομπότ σε σχήμα σπέρματος, τα οποία ελέγχονται μέσω μαγνητικών πεδίων, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Twente (Ολλανδία) και του Γερμανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο (Αίγυπτος).

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied Physics Letters.

Τα μικροσκοπικά ρομπότ – μήκους μόλις 322 μικρομέτρων – αποτελούνται από μία κεφαλή καλυμμένη από επίστρωση κοβαλτίου- νίκελ και μία «ουρά» άνευ επίστρωσης.

Όταν το ρομπότ υποβάλλεται σε ταλαντευόμενο πεδίο λιγότερων των πέντε millitesla (περίπου η ισχύς ενός μαγνήτη όπως αυτοί που τοποθετούνται σε θύρες ψυγείων), τότε αρχίζει να περιστρέφεται η κεφαλή του λόγω της μαγνητικής δύναμης, με αποτέλεσμα να αρχίζει να κινείται και η «ουρά», παράγοντας έτσι ωστική δύναμη για το «σκάφος».

Ο έλεγχος του «σπερματόμορφου» ρομπότ είναι δυνατόν μέσω χειραγώγησης των μαγνητικών πεδίων, έτσι ώστε να κατευθύνεται προς το επιθυμητό σημείο.

Τα μικροσκοπικά «MagnetoSperm» σχεδιάστηκαν από τον Ισλάμ Χαλίλ, του Γερμανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο, και τον Σαρθάκ Μίσρα και συναδέλφους του στο ινστιτούτο βιοϊατρικής τεχνολογίας και τεχνικής ιατρικής ΜΙRΑ του Πανεπιστημίου του Twente.

«Η φύση έχει σχεδιάσει αποτελεσματικά εργαλεία για προώθηση σε μικροκλίμακα. Τα μικρορομπότ μας είτε εμπνέονται από τη φύση είτε χρησιμοποιούν άμεσα ζωντανούς μικροοργανισμούς σαν τα μαγνητοτακτικά βακτήρια και τα σπερματικά κύτταρα για πολύπλοκο έλεγχο σε μικροκλίμακα και στοχευμένες θεραπείες» αναφέρει ο Δρ. Σαρθάκ Μίσρα.

«Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και πολλές συσκευές συρρικνώνονται, γίνεται δύσκολη η συναρμολόγηση αντικειμένων σε νανοκλίμακα και μικροκλίμακα» επισημαίνει ο Δρ. Ισλάμ Χαλίλ.

«Τα MagnetoSperm μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χειραγώγηση και τη συναρμολόγηση αντικειμένων σε τέτοιες κλίμακες, μέσω της χρήσης εξωτερικών πηγών μαγνητικών πεδίων για τον έλεγχο της κίνησής τους».

Πέρα από τη νανοσυναρμολόγηση, η δραστική μείωση μεγέθους την οποία συνεπάγεται η απαλλαγή από συστήματα ενέργειας και πλοήγησης «ανοίγει» μία τεράστια γκάμα δυνατοτήτων και αποστολών βιοϊατρικής που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα μικροσκοπικά ρομποτικά «σπέρματα», στα οποία περιλαμβάνεται η στοχευμένη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, η γονιμοποίηση in vitro, ο καθαρισμός αρτηριών κ.α.

Προτεινόμενα για εσάς