Σημαντικές απάτες σε μονάδες Ψυχικής Υγείας, οι οποίες είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και λαμβάνουν επιχορήγηση από το κράτος, διαπίστωσε το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε υφυπουργός Ζέττα Μακρή. Μέσω των ελέγχων του υπουργείου η σπατάλη περιορίστηκε κατά 30 εκατ. ευρώ.
Όπως ανάφερε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Μακρή, μετά από ελέγχους του υπουργείου διαπιστώθηκε ότι «ένας στους τρεις ασθενείς, όπως έχουν δηλωθεί από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει».
Παράλληλα η κ. Μακρή διευκρίνισε ότι με το νέο τρόπο χρηματοδότησης αυτού του τύπου των Μονάδων υπήρξε περιορισμός της σπατάλης κατά 30 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωσή της, καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
Η απάτη έγκειται στην παρουσίαση ψεύτικων ΑΜΚΑ, με το υπουργείο να ερευνά συνολικά 37.154 δηλωθέντες ως ψυχικά πάσχοντες, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν από τις επιχορηγούμενες Μονάδες Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όταν το υπουργείο ζήτησε - τον Μάιο του 2014 - από τις Μονάδες τα πλήρη στοιχεία των ασθενών, διαπιστώθηκε ότι αρκετά εκ των ΑΜΚΑ ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτα.
Ενδεικτικά:
-
30,54% των ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν, δεν ανήκουν στους ασθενείς στους οποίους φαίνεται να τους παρέχονται υπηρεσίες από τις Μονάδες
-
18,85% των ασθενών λαμβάνουν υπηρεσίες από περισσότερες της μίας μονάδες ίδιου ή διαφορετικού τύπου, το μήνα αναφοράς, γεγονός για το οποίο έχει δοθεί εντολή διενέργειας επιτόπιων ελέγχων.
-
7,86% των ασθενών που διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας στεγαστικού τύπου επισκέπτονται και λαμβάνουν υπηρεσίες και από μονάδες ανοικτού τύπου, όπως Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες. Συνεπώς καταβάλλονται χρήματα για τον ίδιο ασθενή σε πολλές μονάδες. Ελέγχεται περαιτέρω το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθεί η ποικιλότητα τους.
-
1,31% των ασθενών διαμένουν ταυτόχρονα σε δύο μονάδες στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα)
-
1,01% των ΑΜΚΑ αντιστοιχίζονται με μη έγκυρα βάσει των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ενώ ένα
-
40,42 % των ΑΜΚΑ δεν εμφανίζουν πρόβλημα