StopFake.org: Ουκρανικός ιστότοπος εκθέτει την πλαστότητα ρωσικών πληροφοριών για τον πόλεμο

Έλεγχος και επιβεβαίωση πληροφοριών, καθώς και αυθεντικότητας φωτογραφιών και βίντεο
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2014 20:09
UPD:20:13
StopFake.org

Ο ιστότοπος απευθύνεται κυρίως στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι παρακολουθούν ιδιαίτερα την ρωσική τηλεόραση, καθώς και οι Δυτικοί δημοσιογράφοι.

A- A A+

Ομάδα Ουκρανών ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και εθελοντών δημιούργησε ιστότοπο στον οποίο εκθέτει ως κατασκευασμένο προπαγανδιστικό υλικό φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο ιστότοπος ονομάζεται StopFake.org και δημιουργήθηκε τον Μάρτιο.

«Παρακολουθούσα από το σπίτι μου το Twitter και το Facebook και δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε εκεί», ανέφερε ο Γιεβχέν Φεντσένκο, διευθυντής του προγράμματος δημοσιογραφίας της Ακαδημίας Μοχίλα του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κιέβου.

«Είναι κατανοητό όταν η χώρα σου βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, να αντιδράς συναισθηματικά. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι πρέπει να παραμένουν δημοσιογράφοι», προσθέτει.

«Η ρωσική προπαγάνδα είναι ξεκάθαρα κρατική, πολύ επιθετική, μερικές φορές πρωτόγονη και την ίδια στιγμή αποδοτική», σημειώνει ο κ. Φεντσένκο.

Η ιδέα του StopFake ανήκει στη φοιτήτρια Όλγκα Γιούρκοβα και έγινε πράξη λίγο αργότερα, τόσο στα ρωσικά όσο και στα αγγλικά.

Ο ιστότοπος απευθύνεται κυρίως στους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι παρακολουθούν ιδιαίτερα την ρωσική τηλεόραση, καθώς και οι Δυτικοί δημοσιογράφοι.

Στόχος είναι ο έλεγχος της ακρίβειας των πληροφοριών που μεταδίδονται από ξένα μέσα σχετικά με το ουκρανικό.

Το σάιτ αποκαλύπτει φωτογραφίες άσχετες με τη σύγκρουση στην Ουκρανία τις οποίες τα ρωσικά μέσα παρουσιάζουν ως αυθεντικές, όπως εικόνες από τη Συρία ή ακόμη και από το Κεμπέκ του Καναδά ή κατασκευασμένες ειδήσεις, όπως η δήθεν απόλυση της συντάκτριας των New York Times  Τζιλ Άμπραμσον για άρθρο της σχετικό με το Σλοβιάνσκ.

Το ίδιο επιχειρεί ο ιστότοπος και σε ό,τι αφορά υποτιθέμενα βίντεο «από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία».

Το StopFake.org έχει ήδη επιτύχει επισκεψιμότητα 1,5 εκατομμυρίου επισκέψεων σε έναν μήνα, σύμφωνα με το Google Analytics, ενώ έχει ήδη 60.000 ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή