Πολιτική συναίνεση για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 18:35
UPD:18:42
AEKFC

Μακέτα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

A- A A+

Ευρεία συναίνεση εξασφαλίζει κατ' αρχήν στη Βουλή, η διάταξη για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση του ιστορικού σωματείου, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει δεκτές τις βελτιωτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, κατά τη συζήτηση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, «έχουμε κάνει εκτεταμένη διαβούλευση και έχει υπάρξει ισορροπημένη προσέγγιση, που επιτρέπει δράσεις πολεοδομικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης - αλλά είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις και τοποθετήσεις απ' τους συναδέλφους».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει με τροπολογίες της να υπάρξει δενδροφύτευση εκτός του υφιστάμενου άλσους, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια δενδροφυτευμένου χώρου, που κρίνεται αναγκαία για την κατασκευή- και να καταγραφεί ρητά, πως το υπόλοιπο άλσος δεν αποχαρακτηρίζεται.

Παράλληλα, απέναντι στην κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Νέας Φιλαδέλφειας που αναμένεται να υπάρξει, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την κατασκευή πάρκινγκ που θα δίνεται και για χρήση στους κατοίκους της περιοχής τις υπόλοιπες μέρες, όπως επίσης και αναθεώρηση των σχεδίων κατασκευής του Μετρό, προκειμένου ο σταθμός του Περισσού να μετατοπιστεί εγγύτερα του γηπέδου.

Τέλος, οι ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ύψος της κατασκευής, κάμπτονται κατόπιν διαβεβαιώσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ότι η ΑΕΚ θα κάνει βύθιση του σταδίου κατά 4 μέτρα, ώστε το συνολικό ύψος να μην υπερβεί τα 25,5 μέτρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατούλης, η ΑΕΚ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν δεχθεί τις προτάσεις αυτές - κάτι που αποδεικνύει ότι «οι επιθέσεις εναντίον της Ρένας Δούρου και του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας Άρη Βασιλόπουλου, υπήρξαν ανεδαφικές- και ότι απ' όποια μερίδα των οπαδών και αν έχουν έρθει, δεν εκφράζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της ΑΕΚ».

Σε μια αντίστοιχη, «αεκτζήδικη» αγόρευσή του και ο Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρθηκε στην ιστορία του «προσφυγικού σωματείου» που συγκροτήθηκε «για να δώσει στα θύματα των διωγμών τη χαμένη τους υπερηφάνεια».

Οι αξίες και ιδέες της κίνησης της ίδρυσης της ΑΕΚ, «συντροφεύουν και φωλιάζουν στις καρδιές της ομάδας» - σημείωσε ο Γ. Πάντζας- η οποία ωστόσο, «δεν κατάφερε να ξεφύγει απ' τα χέρια κάποιων γιαλαντζί "κονομισάριων".

Διαιτητές, δημοσιογράφοι, η Πολιτεία η ίδια που ανέχθηκε στημένα πρωταθλήματα, είχαν σκοπό να φάνε όσο το δυνατόν περισσότερη σάρκα απ' τον ΑΕΚτζή Έλληνα φίλαθλο» τόνισε ο βουλευτής, μην παραλείποντας να τονίσει πως «η παραπληροφόρηση, η λάσπη και η διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως δεν βρήκαν θέση στον Έλληνα πολίτη».

«Όταν οι τοποθετήσεις μας είναι καθαρές, είναι πολύ εύκολο να συνεννοηθούμε και να δώσουμε τις κατευθύνσεις που χρειάζεται ο τόπος» απάντησε με νόημα ο πρόεδρος της Επιτροπής (και βουλευτής της ΝΔ), Γιώργος Βλάχος.

«Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να στοχεύουμε όλοι σ' αυτό που λέμε ότι στοχεύουμε, χωρίς κρυμένες ατζέντες» σημείωσε στην ομιλία της και η Ελένη Αυλωνίτη (ΣΥΡΙΖΑ), ζητώντας παράλληλα «να κατοχυρωθούν όλα τα δικαιώματα της ερασιτεχνικής ΑΕΚ στο συγκεκριμένο έργο».

«Βλέπω τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στη συκεκριμένη διάταξη» παρατήρησε με τη λήξη της συνεδρίασης ο Γ. Βλάχος.

«Αυτά που είπατε τα θεωρώ προφανώς αυτονόητα. Θα ευχόμουν, όμως, την ευελιξία που όντως δείξατε στη συγκεκριμένη επένδυση, να την δείξετε και σε άλλες επενδύσεις, παραγωγικές επενδύσεις. Όχι μόνον "αεκτζήδες, λαός της ΑΕΚ" και ψήφοι», παρατήρησε δηκτικά.

«Η κυβερνητική συναίνεση ήρθε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρώτη εκδοχή για την κατασκευή του γηπέδου, δεν ήρθε από μόνη της- ήταν κυβερνητική επιλογή» παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ). «Ναι, αλλά η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση συνάντησε απόλυτη άρνηση προσέγγισης» διαμαρτυρήθηκε ο Γ. Βλάχος.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόγκας σημείωσε σχετικά πως το σύνολο των υποδομών του γηπέδου, αποτελεί και πολιτιστική επένδυση για την περιοχή, εκτός από αθλητική. Ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) επέμεινε πως το υπό κατασκευή γήπεδο «ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ» ενώ η Χρυσή Αυγή δήλωσε πως θα τοποθετηθεί για τη διάταξη, στην επί των άρθρων συζήτηση.

Ο Παύλος Χαϊκάλης (ΑΝΕΛ) τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη πρόληψης της κυκλοφοριακής συμφόρησης γύρω απ' το γήπεδο, ενώ κριτική υπήρξε από τη Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αρχικά η οικοδόμηση του γηπέδου από την κυβέρνηση (παραχώρηση έξι στρεμμάτων, αναθεωρήσεις ρυμοτομικού, άρση της αναδάσωσης, εμπορικές χρήσεις κλπ).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις