Τιμητική διάκριση από τη Γερμανία για τον συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2014 11:15
UPD:11:23

Στη φωτογραφία ο κ. Κλέμενς Ζέμτνερ (Αναπληρωτής Πρέσβης), ο κ. Πέτρος Μάρκαρης (τιμώμενος) και ο Δρ. Πέτερ Σόοφ (Πρέσβης).

A- A A+

Τιμητική διάκριση από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα απέσπασε ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. 

Πρόκειται για τον Σταυρό της Αξίας Α’ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που του απονεμήθηκε σττις 9 Μαΐου στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη Πέτερ Σόοφ. 

Σύμφωνα με την γερμανική πρεσβεία, ο Πέτρος Μάρκαρης καταφέρνει να αποτυπώνει συσχετισμούς και αντιφάσεις στο πλαίσιο των τριβών που παρατηρούνται στις ελληνογερμανικές σχέσεις με παιγνιώδη και παραστατικό τρόπο. Στις ιστορίες του, ειδικά σε εκείνες με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χαρίτο, διασκεδάζει, διδάσκει και ενημερώνει τον αναγνώστη, για τον τρόπο που η καθημερινότητα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα, άλλαξε λόγω της κρίσης.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1937, από Αρμένιο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα ο Πέτρος Μάρκαρης φοίτησε από το 1949 σε αυστριακό γυμνάσιο. Στη δεκαετία του '50 σπούδασε Οικονομικά στη Βιέννη και τη Στουτγάρδη.

Μετέφρασε τον «Φάουστ» του Γκαίτε και άλλους σημαντικούς συγγραφείς, όπως ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Μαζί με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο άφησε τη σφραγίδα του στο νέο ελληνικό κινηματογράφο, υπογράφοντας το σενάριο της «Ανατομίας ενός εγκλήματος».

Το 2008 ανακηρύχθηκε σε Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (EKEBI).

Στην Ευρώπη απουσιάζει κατά τη γνώμη του κ. Μάρκαρη το «όραμα», το οποίο θα πρέπει να ορίζεται ως εξής: «Η ποικιλομορφία μας, μας κάνει δυνατούς!». Στην Ευρώπη πολλοί ενοχλούνται από τη διαφορετικότητα του άλλου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιθετικότητα, ξενοφοβία και προκαταλήψεις.

Ο κ. Μάρκαρης προτείνει λύσεις για τη σύγκρουση αυτή: στα έργα του μας ταξιδεύει στη διαφορετικότητα αποδεικνύοντάς μας ταυτόχρονα πόσο «κοντά μας βρίσκεται ο Άλλος». Ο ίδιος το συνοψίζει με τον εξής τρόπο:

«Η Ελλάδα είναι βέβαια η γλωσσική μου πατρίδα, όμως εάν θα έπρεπε να απαντήσω για το που ανήκω, θα έλεγα στην Ευρώπη. Είμαι ΄Ευρωπαίος΄».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή