Νέα δεδομένα εισάγει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η αιφνίδια, για πολλούς εντός κυβέρνησης και εντός Ν.Δ., δημοσιοποίηση της δυσαρέσκειας του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις ενδοκυβερνητικές βολές που δέχεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός έγινε κοινωνός των διαρροών των συνεργατών του υπουργού με το που προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ οδού Νίκης και Βρυξελλών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το όλο ζήτημα.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού απέδιδαν τη διόγκωση του θέματος στους δημοσιογράφους, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μόλις τη Δευτέρα το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί στο Μαξίμου με τον Γιάννη Στουρνάρα χωρίς να υπάρξει κάποια διαρροή για δυσαρέσκεια του τσάρου της οικονομίας. Μάλιστα ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας είχε πει, εξερχόμενος του Μαξίμου, ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του ανασχηματισμού.
Την έκπληξή τους εκφράζουν και πολλά στελέχη της Ν.Δ. γιατί όπως λένε το τελευταίο διάστημα, αλλά και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Στουρνάρας δεν έγινε στόχος κριτικής εντός της κυβέρνησης ή των Κ.Ο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τέτοιας ώστε να δικαιολογείται η δυσαρέσκειά του.
Το θέμα βέβαια συνδέεται άμεσα με τον επικείμενο ανασχηματισμό και τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την επόμενη πενταετία, το όνομα του οποίου πρέπει να ανακοινωθεί μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την παραμονή του κ. Προβόπουλου στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ενώ εντός των προθέσεων του Μαξίμου είναι η τοποθέτηση στο ΥΠΟΙΚ του συνεργάτη του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου και ενδεχομένως και του Χρ. Λαζαρίδη με στόχο την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αποκατάσταση των αδικιών. Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, φέρεται να αναλαμβάνει - χρεώνεται αποκλειστικά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Το σίγουρο είναι ότι από χθες ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να βρει λύση σε ένα δύσκολο στοίχημα, που έχει και προσωπικές διαστάσεις, αναζητώντας την κρίσιμη ισορροπία μεταξύ της τήρησης των συμφωνηθέντων με την πλευρά των δανειστών και της διαχείρισης του εκλογικού αποτελέσματος που από τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης θεωρείται οριακά αποδεκτό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ