Ενώ ο κόσμος επικεντρώνει την προσοχή του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ο πόλεμος εναντίον της φτώχειας κοντεύει να ξεχαστεί, γράφει στο σημερινό φύλλο της «Guardian», η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο.
Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι ενώ πριν από 20 χρόνια οι πρόεδροι και οι διευθυντές κέρδιζαν 40 φορές περισσότερα από τους βιομηχανικούς εργάτες, η αναλογία πέρυσι είχε φτάσει το 400 προς ένα και συνεχίζει να αυξάνεται.
Η ωρολογιακή αυτή βόμβα ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ινδία έδειξαν ότι η οικονομία του χρηματιστηρίου δεν μπορεί από μόνη της να κάνει την Ινδία να λάμψει. Το εκλογικό σώμα της χώρας ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά, με τους αγρότες, τους εργάτες και τη μεσαία τάξη να ψηφίζουν αλλαγή.
Στο Πακιστάν, τους έξι τελευταίους μήνες αυτοκτόνησαν 1.200 νέοι, επειδή δεν άντεχαν την πείνα. Και αυτοί είναι οι επίσημοι αριθμοί. Οι πραγματικοί αριθμοί πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας βασίζεται στη χρήση δύναμης. Ομως η οικονομία έχει τη δική της δύναμη, όπως και η απελπισία των οικογενειών που δεν μπορούν να τραφούν. Ενας πιο σταθερός κόσμος εξαρτάται από την ικανότητα να χρησιμοποιείται δύναμη όταν είναι αναγκαίο, και από την ικανότητα να αναζητούνται πολιτικές λύσεις όταν είναι δυνατό. Η υποτίμηση του προβλήματος της φτώχειας, καταλήγει η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, δεν μπορεί παρά να περιπλέξει μια ήδη σύνθετη παγκόσμια κατάσταση.
Πηγή: The Guardian, Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων