Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε από το Βουκουρέστι ότι μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τις εγγυήσεις που δίνει η Μόσχα ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής.
«Μετά από αυτά που είδαμε στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τις υποτιθέμενες εγγυήσεις της Μόσχας όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών», είπε ο κ. Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόταν σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας υπό τον όρο ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη και θα υιοθετήσει ειδικό καθεστώς για την αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η Μολδαβία, μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ρουμανόφωνων, αναμένεται να υπογράψει στις 27 Ιουνίου μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας και της Υπερδνειστερίας, ο πληθυσμός της οποίας είναι ρωσόφωνος.
Ο κ. Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το 1994 η Ρωσία δεσμεύτηκε να εγγυηθεί την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, όμως «αυτό που είδαμε πρόσφατα ήταν η δια της βίας οικειοποίηση εδαφών, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».
Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τους συμμάχους της, τόνισε εξάλλου καλώντας τη Ρωσία «να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χωρίς να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία».
Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει η Ρωσία τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημείωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να ενισχύσει την άμυνα των χωρών-μελών της και είναι έτοιμο να υιοθετήσει και επιπρόσθετα μέτρα, εάν παραστεί ανάγκη.