Τρεις δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και η ιδρύτρια και διευθύντρια του εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού Özgür Radyo, οι οποίοι παρέμειναν προφυλακισμένοι επί σχεδόν οκτώ χρόνια εν αναμονή της δίκης τους με την κατηγορία της τρομοκρατίας, αφέθηκαν ελεύθεροι, σε εφαρμογή ενός νέου νόμου που θέτει ως ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης ενός κατηγορουμένου τα 5 χρόνια.
Πρόκειται για την Φισούν Ερντογάν, η οποία έχει την τουρκική και την ολλανδική υπηκοότητα, τον Μπαϊράμ Ναμάζ, χρονογράφο στην εβδομαδιαία εφημερίδα Atilim και τον Αρίφ Τσελεμπί, δημοσιογράφο του ίδιου εντύπου, όπως ανακοίνωσε το συνδικάτο των Τούρκων δημοσιογράφων TGS.
Όλοι τους καταδικάστηκαν τον Νοέμβριο του 2013 σε ισόβια κάθειρξη, μαζί με άλλους 20 συγκατηγορουμένους τους που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα MKLP, το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία και θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση». Αντιμετώπιζαν επίσης την κατηγορία της απόπειρας «ανατροπής της συνταγματικής τάξης δια της βίας».
Οργάνωση η οποία υποστήριζε την «Ερντογάν», την γνωστότερη από τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, ανέφερε στο Twitter ότι αργά το απόγευμα αποφυλακίστηκε από τη φυλακή του Γκέμπζε.
Στις αρχές Μαρτίου το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο που μειώνει στα 5 από τα 10 χρόνια το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς δίκη.
Οι οργανώσεις για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για τον «αυταρχισμό» της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.
Οι αποφυλακίσεις «μας δίνουν ξανά μια ελπίδα για την εκστρατεία μας που στοχεύει στην αποποινικοποίηση της δημοσιογραφίας στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη μας για εκείνους που παραμένουν ακόμη πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μόγκενς Μπλίχερ Μπέρεγκορντ.
Σύμφωνα με την ΕΟΔ 32 δημοσιογράφοι παραμένουν σε τουρκικές φυλακές, κατηγορούμενοι κυρίως για συνεργασία με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Κόμματος των Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).