Επιστήμονες του MIT δημιούργησαν μικροσκοπικά σωματίδια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον εντοπισμό πλαστών χαρτονομισμάτων και άλλων αγαθών.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του MIT σε συνεργασία με το Lincoln Laboratory δημιούργησαν ένα νέο τύπο μικροσκοπικών σωματιδίων, τα οποία θεωρητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξακρίβωση της αυθεντικότητας ενός χαρτονομίσματος ή ενός προϊόντος.
Τα εν λόγω μικροσκοπικά σωματίδια είναι αόρατα στο γυμνό μάτι (έχουν μήκος 200 μικρομέτρων) και αναμιγνύονται με νάνο-κρυστάλλους, στους οποίους εμπεριέχονται σπάνια ορυκτά τα οποία προσδίδουν διαφορετικά χρώματα. Τα σωματίδια μαζί με τους νάνο-κρυστάλλους έχουν την ιδιότητα να «λάμπουν» όταν πέφτει επάνω τους φως στο υπέρυθρο φάσμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ορυκτά που προσδίδουν το εκάστοτε χρώμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εξειδικευμένων μοτίβων, με το κάθε μοτίβο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση νόμιμων προϊόντων ή χαρτονομισμάτων, διαφορετικής κατηγορίας.
Τα εν λόγω σωματίδια μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα και να ενσωματωθούν σε μία πληθώρα υλικών. Παράλληλα, μπορούν να αντέξουν τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και την έκθεση στον ήλιο. Μία ακόμη ιδιότητά τους είναι ότι μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες που μπορούν να «αποθηκεύουν» δεδομένα π.χ. ενσωματωμένα στην ετικέτα ενός εμβολίου μπορούν να ελέγχουν αν αυτό έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Σημαντικό πλεονέκτημα των συγκεκριμένων σωματιδίων είναι ότι μπορούν να «αναγνωρισθούν» χωρίς να απαιτείται εξεζητημένος εξοπλισμός, όπως συμβαίνει με τις σημερινές συσκευές αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων. Αντίθετα, η αναγνώριση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός smartphone σε συνδυασμό με ένα φακό που προσφέρει μεγέθυνση 20x.
Παράλληλα, οι ερευνητές εργάζονται στη δημιουργία μίας εφαρμογής για smartphone η οποία θα μπορεί να επεξεργάζεται τις εικόνες και να εμφανίζει το μοτίβο που σχηματίζουν τα σωματίδια.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2009 διακινήθηκαν πλαστά προϊόντα που απέφεραν έσοδα ύψους 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον, ένα ποσοστό από 2% έως 5% του διεθνούς εμπορίου περιλαμβάνουν πλαστά προϊόντα, σύμφωνα με αναφορά των Ηνωμένων Εθνών του 2013. Σε αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές, μηχανήματα, μέρη αεροσκαφών, φαρμακευτικά προϊόντα και τροφές.