Μόλις τρεις ημέρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης - στις 9 Μαΐου -, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί δύο σολίστ διεθνούς φήμης: την υψίφωνο Κατερίνα Μηνά και την πιανίστα Έλενα Μουζάλα, σε ένα ρεσιτάλ, αφιερωμένο στη σύμπραξη του ποιητικού λόγου με τη μουσική στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Με τίτλο «Ελλάδα - Κύπρος, μια μουσική συνάντηση», το ρεσιτάλ, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου «Ειδικές εμφανίσεις»,
πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τρίτη 6 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ. Οι δύο Ελληνοκύπριες καλλιτέχνιδες θα συναντηθούν, για να παρουσιάσουν τις συνθέσεις ενός Έλληνα και ενός Κύπριου δημιουργού από δύο διαφορετικές γενιές, του Μανώλη Καλομοίρη και του Κωνσταντίνου Στυλιανού.
Όταν ο ποιητικός λόγος σμίγει με τη μουσική
Τον πρώτο λόγο στην εκδήλωση έχει ο Μανώλης Καλομοίρης (1883 - 1962), μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της λεγόμενης Εθνικής Σχολής, ο οποίος άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη από έργα λόγιας μουσικής. Συνέθεσε, μεταξύ άλλων, όπερες με ελληνοκεντρικά θέματα και πολλά έργα φωνητικής μουσικής (για χορωδιακά σύνολα, αλλά και σολίστ), εμπνευσμένα από την ελληνική δημοτική και λαϊκή παράδοση, καθώς και από τους στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Ιδιαίτερη θέση στην εργογραφία του κατέχουν οι συλλογές μελοποιημένων ποιημάτων του Κωστή Παλαμά (1859 - 1943), αποσπάσματα από τις οποίες θα ερμηνεύσει η Κατερίνα Μηνά, υπό τη συνοδεία της Έλενας Μουζάλα, στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ.
Ο ποιητικός λόγος και η μουσική δημιουργία σμίγουν και πάλι στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, με τη «Συμφωνία των υγρών» για φωνή και πιάνο, σε ποίηση Βασίλη Κουμή, του - νέου και από τους πιο γνωστούς διεθνώς - Κύπριου συνθέτη Κωνσταντίνου Στυλιανού. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμά του για τη «Συμφωνία των υγρών»: «Η τολμηρή ποίηση του Βασίλη Κουμή πάντα με συγκινούσε… Η επιλογή των συγκεκριμένων ποιημάτων έχει να κάνει με την προσωπική μου αντίδραση προς το καθένα από αυτά και όχι με κάποιο είδος κριτικής επιλογής. Το βασικό κριτήριο δεν ήταν μόνο το αν μπορώ να αποδώσω το ποίημα μουσικά, αλλά και αν το ποίημα το επιτρέπει. Απώτερος στόχος είναι το πάντρεμα στίχου και μουσικής να αποφέρει ένα συνολικό αποτέλεσμα και να συγκινήσει (ή και να προβληματίσει) τον ακροατή».
Διεθνώς διακεκριμένες
Με έδρα το Λονδίνο, η Κατερίνα Μηνά διαπρέπει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Απόφοιτος της Guildhall School of Music and Drama και άξια πρέσβειρα της πατρίδας της σε όλο τον κόσμο, η κυπριακής καταγωγής υψίφωνος έχει βραβευθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιταλία) και «Julian Gayarre» (Ισπανία), ενώ το 2009 της απενεμήθη το βραβείο της «Τραγουδίστριας της χρονιάς» από το γνωστό γαλλικό περιοδικό Madame Figaro. Εκπροσώπησε την πατρίδα της στους επίσημους εορτασμούς για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Το 2010, τραγούδησε τον «Ύμνο για την Κύπρο», που γράφτηκε ειδικά για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεργάζεται συχνά με την Έλενα Μουζάλα.
Έχοντας δώσει δείγματα του ξεχωριστού ταλέντου της από πολύ νεανική ηλικία, η Έλενα Μουζάλα θεωρείται από τις καλύτερες πιανίστριες της γενιάς της. Αριστούχος απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία με υποτροφίες ελληνικών και γαλλικών φορέων. Το 1976, αποφοίτησε από το Conservatoire National Supérieur de Musique με πρώτο βραβείο πιάνου και μουσικής δωματίου. Κατόπιν, συνέχισε τις σπουδές της στην Ελβετία, με τον διάσημο δεξιοτέχνη του πιάνου, Γκυόργκυ Σέμποκ. Έχει διακριθεί στους διεθνείς διαγωνισμούς «Βασίλισσα Σοφία» (Ισπανία) και «Τζαν Μπατίστα Βιόττι» (Ιταλία). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ευρώπη και την Αμερική και έχει συμπράξει με διακεκριμένα σύνολα και ορχήστρες. Έχει ηχογραφήσει έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών.
Κατέχει, μεταξύ άλλων, τις θέσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου του Παρισιού και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» (Σάμος). Επιπλέον, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια πιάνου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστήμιου, ενώ έχει διατελέσει και τακτικό μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. To 2008, βραβεύτηκε για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δράσης της από την Οργάνωση FEM (Γαλλία - Ευρώπη - Μεσόγειος) και αναδείχθηκε μεταξύ των 100 σημαντικότερων Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, κατόπιν ψηφοφορίας που διεξήχθη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ΒΒC. Εδώ και έναν χρόνο, είναι σύμβουλος στο ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για θέματα μουσικής παιδείας.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: ζώνη Α: 20 ευρώ, ζώνη Β: 12 ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 8 ευρώ, φοιτητές - νέοι - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.
naftemporiki.gr