Η τελευταία φορά που διεθνή μέσα ενημέρωσης έγραψαν για το μικρότερο νησί των Καναρίων, ήταν το 2011, όταν υποθαλάσσιο ηφαίστειο «ξύπνησε» αναστατώνοντας τους κατοίκους του με συνεχείς σεισμικές δονήσεις.
Αυτή τη φορά, ο λόγος είναι πιο ευχάριστος: το Ελ Ιέρο πρόκειται σύντομα να γίνει το πρώτο νησί στον κόσμο που επιτυγχάνει ενεργειακή αυτάρκεια χάρη στον άνεμο και στο νερό.
Μέσα στον επόμενο μήνα, οι μόλις 11.000 κάτοικοι του - έκτασης 278 τετραγωνικών χιλιομέτρων - νησιού θα καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών μέσω ενός συστήματος που στοίχισε 80 εκατομμύρια ευρώ.
Παρότι και άλλα νησιά τροφοδοτούνται με αιολική ή ηλιακή ενέργεια, πιστεύεται ότι το Ελ Ιέρο είναι το μοναδικό που θα εξασφαλίσει συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ χωρίς να συνδέεται με εξωτερικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Άξονας του συστήματος είναι πέντε ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 11,5MW, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, κοντά στην πρωτεύουσα Βαλβέρδε.
Η ενέργεια που θα παράγεται θα χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή, 700 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, μέσα σε κρατήρα ηφαιστείου.
Όταν δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, το ίδιο νερό θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και μέσω γεννητριών θα καταλήγει σε μια δεύτερη δεξαμενή - σε χαμηλότερο υψόμετρο - παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα.
Όταν εγκαινιαστεί επίσημα, στα τέλη του Ιουνίου, το σύστημα θα καλύπτει το ήμισυ των αναγκών του Ελ Ιέρο, ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό θα αυξηθεί στο 100% και «θα εγγυάται τη διαρκή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», όπως δήλωσε ο διευθυντής της μονάδας αιολικής ενέργειας του νησιού.
Οι εμπνευστές του προγράμματος υπολόγισαν ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 18.700 τόνους το χρόνο, ενώ θα περιορίσει την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου στο νησί κατά 40.000 βαρέλια.
Παρ’ όλα αυτά, για παν ενδεχόμενο το Ελ Ιέρο θα διατηρήσει και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο που διαθέτει.