Ομπάμα: Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει τη συμφωνία για την Ουκρανία

Αφοπλισμός των ενόπλων φιλορώσων και παράδοση κτηρίων στις ουκρανικές αρχές τα βασικά σημεία
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014 09:42
UPD:09:49
Reuters/LARRY DOWNING

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την στάση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, παρά την συμφωνία της Μεγάλης Πέμπτης στη Γενεύη.

A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν και νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. στη Μόσχα, στην περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, υπογράμμισε, «θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν». Με τους Ευρωπαίους «έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή της συμφωνίας τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

EURONEWS

Αναφερόμενος παράλληλα «στην κίνηση εκφοβισμού των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία», ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι βλέπει «το χέρι της Ρωσίας» πίσω από το σημερινό «χάος» στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

«Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας.

EURONEWS

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτήρια τα οποία έχουν καταλάβει», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

Στο ίδιο πνεύμα και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι ο κ. Ομπάμα και η κ. Μέρκελ συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία ότι η Ρωσία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις ένοπλες ομάδες στην ανατολική Ουκρανία για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ο κ. Ομπάμα προβλόταν εξάλλου να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σταϊνμάγερ: Σημαντικό πρώτο βήμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γενεύης είναι «ένα πρώτο σημαντικό βήμα», σημειώνοντας παράλληλα ότι «πολλά άλλα» πρέπει να ακολουθήσουν.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά πολλά άλλα πρέπει ακόμη να ακολουθήσουν», δήλωσε.

«Η ειρήνη δεν έχει ακόμη κατακτηθεί και βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τον σκοπό μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊνμάγερ επισήμανε εξάλλου ότι πολλοί δεν περίμεναν την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας πριν από την διεξαγωγή της τετραμερούς συνόδου στη Γενεύη.

Η συμφωνία της Γενεύης

Η συμφωνία η οποία συνήφθη στην Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Ε.Ε. και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτηρίων τα οποία έχουν καταληφθεί. Αποστολή επίβλεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα επιφορτιστεί για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να υλοποιήσουν τα μέτρα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον σημείωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ότι «ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας», το κείμενο της οποίας προβλέπει ότι οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ρωσία θα στείλουν παρατηρητές.

Η Ρωσία δεν έχει «καμία επιθυμία» να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε εξάλλου μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι χαιρέτισε την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι «αν δεν δούμε πρόοδο, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή περισσότερων κυρώσεων».

Ερωτηθείς για την θέση της Ουάσινγκτον όσον αφορά το θέμα της ουκρανικής επαρχίασς της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία, ο κ. Κέρι απάντησε: οι ΗΠΑ δεν έχουν απαρνηθεί την Κριμαία, «αλλά δεν ήρθαμε στην Γενεύη για να μιλήσουμε για την Κριμαία».

Η κ. Άστον διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Ε.Ε. «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει την Ουκρανία οικονομικά, χρηματοοικονομικά και πολιτικά».

Η συμφωνία που υιοθετήθηκε στην Γενεύη προβλέπει επίσης ότι η συνταγματική διαδικασία που ανακοινώθηκε από την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα είναι «διαφανής, με την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου σε ευρεία κλίμακα για να περιληφθούν σε αυτόν όλες οι ουκρανικές περιοχές και όλες οι πολιτικές οντότητες».

Η δέσμευση που ανέλαβε η Ρωσία στην Γενεύη «θα αποτελέσει ένα τεστ, θα δούμε αν η Ρωσία θέλει να βοηθήσει στην σταθεροποίηση αυτής της περιοχής», δήλωσε επίσης την Πέμπτη, από την Γενεύη, ο Ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσα.

«Είναι σημαντικό να αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα και οι δύο ή τρεις προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες», κατέληξε ο Ουκρανός υπουργός, ο οποίος μετείχε στις συνομιλίες στην ελβετική πόλη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή