Άκαρπες οι συζητήσεις για Ουκρανία στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ρωσία και Δύση συμφώνησαν πως διαφωνούν
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 06:45
UPD:07:32
REUTERS/EDUARDO MUNOZ
A- A A+

Σε διάλογο κωφών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας εξελίχτηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη, με τους δυτικούς να κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε την ένταση στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να ρίχνει τις ευθύνες στο Κίεβο για χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού.

Η συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητηθεί από τη Ρωσία μετά τις δηλώσεις του προεδρεύοντος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνοφ για μια «σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση» κατά των φιλορωσικών ένοπλων ομάδων στην ανατολική Ουκρανία.

«Το αίμα έχει ήδη ρεύσει και πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν. Ζήτησε δε από τους δυτικοευρωπαίους και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου ώστε «να σταματήσει η χρήση βίας κατά του ουκρανικού λαού και να αρχίσει ένας πραγματικός διάλογος».

«Είναι η Δύση που θα καθορίσει εάν μπορεί να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία» πρόσθεσε ο κ. Τσούρκιν.

Στην αντίπερα όχθη, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ κατήγγειλε την «παραπληροφόρηση και τη ρωσική προπαγάνδα» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει προκαλέσει μια «ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να δημιουργήσει αστάθεια» στην ανατολική Ουκρανία.

Τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή «είναι ένα πιστό αντίγραφο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στα πρώτα στάδια της κρίσης στην Κριμαία» υποστήριξε η κ. Πάουερ και πρόσθεσε: «Ξέρουμε ποιος είναι πίσω από αυτό, μόνο η Ρωσία είναι σε θέση να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρέσβη Μαρκ Λάιαλ Γκράντ, οι εξελίξεις προκαλούν «μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη επικίνδυνη κατάσταση». Όπως είεπε, «η Ρωσία και πάλι παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας προσχήματα και τη στρατιωτική ισχύ».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα να αποσύρει τους περίπου 40.000 στρατιώτες της από τα ουκρανικά σύνορα . «Η Ρωσία προσπαθεί να επιβάλει τη θέλησή της στο λαό της Ουκρανίας μέσω της παραπληροφόρησης, του εκφοβισμού και της επιθετικότητας, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», κατέληξε ο βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

«Το σενάριο στο οποίο είμαστε μάρτυρες θυμίζει με διαφορά ενός μηνός τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κριμαία», είπε στην τοποθέτησή του ο πρέσβης της Γαλλίας Ζεράρ Αρό, καλώντας τη Ρωσία «να συμμετάσχει αποφασιστικά στην αποκλιμάκωση». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η σχεδιαζόμενη για τις 17 Απριλίου συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωση θα αναδείξει λύσεις.

«Η συνάντηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας και καλούμε όλες τις πλευρές σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε. 

Αυτή ήταν η δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και όπως όλες οι προηγούμενες εξελίχθηκε σε μια στείρα αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ως εκ τούτου το δικαίωμα του βέτο και μπορεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της Ουκρανίας.

Μια σειρά επιθέσεων από ένοπλους άνδρες που συχνά φορούν στολές χωρίς διακριτικά, ξεκίνησε το Σάββατο στις πόλεις της ρωσόφωνης Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία. Αυτή η αυξανόμενη ένταση έχει προκαλέσει φόβους ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευτεί την περίσταση για να παρέμβει καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί με κάθε κόστος του Ρώσους πολίτες στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή