Στις 18:30' κατατέθηκαν στη Βουλή επτά τροπολογίες, που αφορούν το Νομοσχέδιο «Τροποποιήσεις άρθρων του Ν.2725/1999 και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων Αθλητισμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού, και συγκεκριμένα της ΓΓ Αθλητισμού.
«Oι τροπολογίες που κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ορφανός συνιστούν πρωτοφανή και βάναυση παρέμβαση στα εσωτερικά του αθλητικού κινήματος.
Δεν είναι δυνατόν χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο με τις αθλητικές ομοσπονδίες να καθορίζονται ημερομηνίες εκλογών και εκλογικά συστήματα», δήλωσε η Συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες.
Με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, διευκρινίζεται ότι με τις τροποποιήσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:
1) Η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των Επαγγελματικών Συνδέσμων (ΕΠΑΕ, ΕΣΑΚΕ) γίνεται διετής.
Διοικητικά συμβούλια (ΕΠΑΕ, ΕΣΑΚΕ) που έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των δύο ετών, πρέπει να διεξαγάγουν αρχαιρεσίες, εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.
Τα μέλη που εκπροσωπούν την ΕΠΑΕ στο δ.σ. της ΕΠΟ έχουν θητεία ίση με αυτή του δ.σ. της ΕΠΑΕ (δηλ. δύο χρόνια).
2) Η δεύτερη τροπολογία αφορά το πριμ που δίνει η Πολιτεία στους ποδοσφαιριστές, μέλη της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου που κατέκτησε το EURO 2004. «Στους ποδοσφαιριστές καταβάλλεται εφάπαξ και ισομερώς το συνολικό ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ.
Στον προπονητή και στον βοηθό προπονητή καταβάλλεται αντίστοιχα ποσοστό 50% και 25% από το ποσό επιβράβευσης που αντιστοιχεί σε κάθε ποδοσφαιριστή».
3) Η τρίτη τροπολογία αφορά τη συγκρότηση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δίνει τη δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς, Οικονομίας και Οικονομικών, και Πολιτισμού να επιλέγουν τη σύνθεση του ανάλογα με τις εκάστοτε, κατά τη συγκρότηση του, υφιστάμενες ανάγκες.
4) Η τέταρτη τροπολογία αφορά τη διεύθυνση «Αθλησης για όλους»
5) Η πέμπτη τροπολογία αναφέρεται στη Ρύθμιση θεμάτων διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών.
α) Της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής προεδρεύει, υποχρεωτικά δικαστικός αντιπρόσωπος. Τα δε άλλα δυο μέλη της εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση.
β) Ο αριθμός των ψήφων, κάθε Ένωσης, στις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ, θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των σωματείων της δύναμης της, διαιρούμενης δια 10. Δηλαδή, ανά 10 σωματεία θα έχει μία ψήφο.
γ) Εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του Νόμου οι αθλητικές ομοσπονδίες, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι κτλ οφείλουν να προσαρμόσουν το καταστατικό τους, εφόσον απαιτείται.
6) Η έκτη τροπολογία αφορά το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Α.Κ.Α. Σύμφωνα με αυτή από τα 13 μέλη, τα επτά, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας ορίζονται από τον υπουργό Πολιτισμού.
7) Η έβδομη τροπολογία αφορά θέματα διοίκησης των αθλητικών ομοσπονδιών και της Ε.Ο.Ε.
α) Οι αθλητικές ομοσπονδίες, Ολυμπιακών Αθλημάτων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του επομένου έτους των Ολυμπιακών Αγώνων (κατά την πρώτη ισχύ του Νόμου, Ιανουάριος 2005) πρέπει: είτε η γενική τους συνέλευση είτε το διοικητικό συμβούλιο να εκλέξει έναν αντιπρόσωπο με τον αναπληρωτή του για την εκπροσώπηση της στην Ε.Ο.Ε
β) Στις αρχαιρεσίες των Αθλητικών Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων που διέπονται από τον παρόντα Νόμο, επιβάλλεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλεκτόρων απαγορευμένης της δια πληρεξουσίου συμμετοχής.
γ) Το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε αναπηρικό αμαξίδιο εξακολουθεί να υπάγεται στην ήδη υφιστάμενη Ομοσπονδία (Ο.Σ.Ε.Κ.Κ.).