Την Τετάρτη αναμένονται οι συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη, Ιλία Καρέλι.
Το απόγευμα της Τρίτης το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, αφού μελέτησε την δικογραφία που σχηματίστηκε από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, εξέδωσε βούλευμα με το οποίο διαβίβασε την υπόθεση στον εισαγγελέα Σερρών.
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, με βάση τα στοιχεία της έρευνας, ο τόπος και χρόνος τέλεσης των θανατηφόρων χτυπημάτων είναι εντός των ορίων του νομού Σερρών, γεγονός το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει από οποιαδήποτε σκιά συμμετοχής στον θανατηφόρο βασανισμό τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας και τους αστυνομικούς του Τμήματος Ιτέας.
Την υπόθεση επομένως χειρίζονται πλέον οι δικαστικές αρχές των Σερρών.
Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί προς το παρόν τις συλλήψεις των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Επίσης, διευκρινίστηκε από την αστυνομία, ότι σήμερα δεν έγινε καμία σύλληψη για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη και συγκεκριμένα ότι δεν συνελήφθησαν τρεις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως ανέφεραν το μεσημέρι κάποιες πληροφορίες από τις Σέρρες.
Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο βαρυποινίτης βασανίστηκε σε χώρο εντός των φυλακών Νιγρίτας, όπου δεν υπήρχαν κάμερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι, αφού ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του, όπου και εξέπνευσε, ο χώρος καθαρίστηκε, όπως και τα αντικείμενα. Ωστόσο βρέθηκαν σε εξοπλισμό σωφρονιστικών, ίχνη αίματος, στα οποία γίνεται έρευνα για DNA στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
«Αποτρόπαιες πράξεις»
Για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης, αναφερόμενος στις συνθήκες θανάτου του αλβανού κρατουμένου.
Σε δήλωσή του ο κ. Σκανδάμης τονίζει πως «τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».
Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε σύλληψη των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας από στελέχη του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τις διώξεις που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης, για τρία κακουργήματα που αφορούν τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη.
Πηγή: ΑΜΠΕ