«Η φωνή των μπουάτ» της χρυσής δεκαετίας του ’60, ο γνωστός ερμηνευτής Λάκης Παππάς, πέθανε το πρωί της Τετάρτης σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 76 ετών.
Ο ερμηνευτής πολλών τραγουδιών του «Νέου Κύμματος» γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα και έκανε την πρώτη του καλλιτεχνική εμφάνιση το 1959, ενώ αναδείχθηκε στον καλλιτεχνικό χώρο με την «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι - ο οποίος και ήταν από τους πρώτους που διέγνωσαν το ταλέντο του στην κιθάρα και την ερμηνεία -, τον «Ματωμένο Γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, πάλι σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, και το «Παραμύθι χωρίς όνομα», σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική, επίσης, του Χατζιδάκι.
Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης του είδους που συνόδευε τις ερμηνείες του παίζοντας κλασική κιθάρα. Από τα πλέον γνωστά του τραγούδια ήταν τα «Πάει κι’ αυτή η Κυριακή», «Μη κουραστείς να μ’ αγαπάς», «Ήταν καμάρι της Αυγής» «Μανούλα μου», «Ο Έκτορας κι η Ανδρομάχη», «Έλα μαζί μου», «Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι».
Όταν ο μύθος των μπουάτ «ξέφτισε», ο Λάκης Παππάς συμμετείχε σε συναυλίες και σε κέντρα, πάντα όμως με αξιώσεις και αξιοπρόσεκτες επιλογές. Συχνά πυκνά, μέχρι και πρόσφατα, τραγουδούσε στις γειτονιές και τους χώρους που «αναδύθηκε» καλλιτεχνικά.
Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Λάκη Παππά, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τον πρωτοθαυμάσαμε στην «Οδό Ονείρων» του Μάνου Χατζιδάκι. Και σ’ αυτήν επέστρεψε σήμερα ο Λάκης Παππάς. Των ονείρων για περισσότερη ανθρώπινη επικοινωνία. Για περισσότερη αλληλεγγύη. Για περισσότερο πολιτισμό. Τα υπερασπίστηκε όλα αυτά με αφοσίωση. Και τα τραγούδησε με αυθεντική θέρμη, αλλά και σθένος, μέσα από στίχους και μελωδίες εκλεκτές. Έτσι τον αγάπησε η Ελληνική κοινωνία και έτσι θα τον μνημονεύει. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».
naftemporiki.gr