Άνευ αποτελέσματος ολοκληρώθηκε ακόμα μια κοινή συνάντηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, αντίστοιχα, για το θέμα της ονομασίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς, «συναντηθήκαμε για δύο-δυόμιση ώρες, επανεξετάσαμε τις θέσεις και των δύο πλευρών. Και οι δύο πλευρές μίλησαν για τα πάντα και με ειλικρίνεια. Επανεξετάσαμε κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες που είχαν τεθεί στο τραπέζι. Και οι δύο πλευρές προσέφεραν τις απόψεις τους επ' αυτών, συζητήσαμε για το πώς θα πάει μπροστά η διαδικασία. Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι συνομιλίες αυτές».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, προφανώς, (ο ΟΗΕ) είναι ένα φόρουμ στο οποίο και οι δύο πλευρές αισθάνονται άνετα να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Μιλήσαμε για μία συνάντηση, πιθανώς το Μάιο. Επίσης, πρότεινα ενδεχομένως να πάω εγώ στην περιοχή, αργότερα, αναγνωρίζοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες. Επομένως, κατά την άποψή μου, ίσως θα πρέπει να επισκεφθώ την περιοχή μετά τις εκλογές και τα αποτελέσματα. Αυτά για το πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά είχαμε μια ζωηρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων και από τις δύο πλευρές».
Εξάλλου, ο κ. Βασιλάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «επωφεληθήκαμε της ευκαιρίας για να δούμε που βρισκόμαστε. Εγώ είχα την ευκαιρία και πριν από λίγο καιρό να συναντηθώ, εδώ στην έδρα του ΟΗΕ, με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού και τον κ. Νίμιτς, τους οποίους ενημέρωσα για την επίσκεψη του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών κ. Βενιζέλου στα Σκόπια. Από εκεί και πέρα, επειδή και οι δυο πλευρές ζήτησαν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, νομίζω ότι ο κ. Νίμιτς σκέφτεται να κάνει μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ίσως το Μάιο, μετά τις εκλογές στα Σκόπια. Στη συνέχεια, σκέπτεται, ίσως, να επισκεφθεί την περιοχή, προς τα τέλη Ιουνίου».
Ενδιαφέρον
Πάντως, ο κ. Νίμιτς έκανε λόγο για «σοβαρό ενδιαφέρον σε πολλές, σημαντικές πρωτεύουσες» για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Μετά την αρχική τοποθέτησή του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ανέφερε επίσης ότι στα χρόνια που ασχολείται με το θέμα έχει καταθέσει «σειρά προτάσεων, από τις οποίες καμία δεν έλαβε την έγκριση και των δύο πλευρών ώστε να επιτευχθεί λύση».
Ο κ. Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, εξέφρασε την άποψη ότι «οι ιδέες του παρελθόντος θα πρέπει να επανεξετάζονται διαρκώς, διότι μπορεί να γίνουν αλλαγές», όπως είπε και «μπορεί οι πλευρές να τις δουν με άλλη ματιά», προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «έως ότου βρεθεί λύση, όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αντιδράσεις για τη χρονική στιγμή που έγινε η σημερινή συνάντηση, τόσο κοντά στις εκλογές, ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι συστηματικά προσπαθεί να αποφεύγει οτιδήποτε επιδεινώνει το πρόβλημα και ότι αντιθέτως προσπαθεί να βοηθήσει τη διαδικασία, εκφράζοντας εμπιστοσύνη για τον «επαγγελματισμό και την εμπειρία ως διπλωματών» των εκπροσώπων των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι «για αρκετό καιρό δεν είχε γίνει συνάντηση των δύο πλευρών.
Ο κ. Νίμιτς δεν κατέθεσε κάποια νέα πρόταση «που θα απαιτούσε νέα, σημαντική επεξεργασία σε άλλο μέρος» και «δεν εισέπραξα καμιά αρνητική αντίδραση από καμία πλευρά» όπως είπε μετά τη συνάντηση.
Πηγή: ΑΜΠΕ