Η κλιματική αλλαγή θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, θα κλιμακώσει την επισιτιστική ανασφάλεια και θα προκαλέσει δυνητικά μη αναστρέψιμες καταστροφές στο περιβάλλον, ορισμένες εκ των οποίων ήδη γίνονται αισθητές. Οι κάτοικοι παραθαλάσσιων, κυρίως αστικών, περιοχών της Ασίας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις σοβαρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτές είναι κάποιες από τις προβλέψεις που αναμένεται να περιέχονται στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
Περίπου 500 επιστήμονες, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και αξιωματούχοι από 100 χώρες συναντώνται από σήμερα και για πέντε ημέρες στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, προκειμένου να μελετήσουν, να κάνουν διορθώσεις και να δώσουν στη δημοσιότητα την τελική εκδοχή της έκθεσης, η οποία θα επικεντρώνεται στις άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι συντάκτες της θα τονίζουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ανάσχεσης και θα προτείνουν τρόπους προσαρμογής.
«Η επιστημονική αιτιολόγηση της ανάγκης μείωσης των εκπομπών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή γίνεται πολύ πιο πειστική», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της IPCC Ραχέντρα Πασόρι, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου.
Σύμφωνα με αποσπάσματα του προσχεδίου που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες, η έκθεση θα προειδοποιεί μεταξύ άλλων για ελλείψεις σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, καθώς και για τον κίνδυνο αφανισμού ειδών. Οι επιστήμονες θα προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο μείωσης της απόδοσης των καλλιεργειών έως και κατά 2% ανά δεκαετία.
Η έκθεση της IPCC θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς κατά τη διεθνή διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, το 2015, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 200 χώρες έχουν συμφωνήσει σε περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, κυρίως μέσω της μείωσης των εκπομπών.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι ο δρόμος είναι μακρύς. «Απαιτούνται σημαντικά πιο φιλόδοξες προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», υποστήριξε ο Μπαν Γκι-Μουν. «Πλέον γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.»