Η μείωση των μισθών θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάκαμψη, προειδοποιούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές, όπως τονίζουν, επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας.
Στη συνδικαλιστική συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι επικεφαλής 13 συνδικαλιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επεσήμαναν την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και πολιτικές ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, επενδύσεις και κατ΄ επέκταση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Μειώσεις μισθών στα 18 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
«Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.» δήλωσε η Μπερναντέτ Σεγκόλ, Γενική Γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).
Σύμφωνα με τη ΣΕΣ, από το 2009, οι πραγματικοί μισθοί (μισθοί προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των άμεσων φόρων) μειώθηκαν στα 18 από τα 28 κράτη-μέλη, -23% στην Ελλάδα, 12% στην Ουγγαρία, πάνω από 6% σε Ισπανία και Πορτογαλία, πάνω από 4% σε Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η λιτότητα απέτυχε - Χρειάζεται αλλαγής πορείας»
«Η λιτότητα απέτυχε» πρόσθεσε η κ. Σεγκόλ. «Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, χρειάζεται επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Η ΣΕΣ εκτιμά πως 250 δισ. σε διάστημα 10 ετών θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 11 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πως ένα τέτοιο επενδυτικό σχέδιο αντιπροσωπεύει μόλις το 25% των ποσών που δαπανήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών καθώς και το 25% των ποσών που χάνονται ετησίως λόγω φοροδιαφυγής και φοροαπάτης.
Η ΣΕΣ υπογραμμίζει πως:
-
πάνω από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι – αριθμμός αυξημένος κατά 10 εκατομμύρια από το 2008.
-
7,5 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι είναι άνεργοι και δεν έχουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση.
Παίρνοντας το λόγο κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής συνάντησης κορυφής η Μπερναντέτ Σεγκόλ τόνισε: «Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει την οικονομική, βιομηχανική και ενεργειακή πολιτική. Οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί – διότι η βιομηχανική πολιτική δεν διαθέτει τα μέσα για τη δημιουργία απασχόλησης, η ενεργειακή πολιτική στερείται φιλοδοξίας ενώ οι οικονομικές πολιτικές βασίζονται στη λιτότητα και την απορρύθμιση: πρόκειται για εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές».
Προειδοποίησε μάλιστα πως «με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία, μια χαμένη γενιά – και αυτό εξαιτίας της ανεργίας, της μετανάστευσης και της απόγνωσης».
Το μήνυμα των συνδικάτων μετέφεραν σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο τριμερούς κοινωνικής συνόδου πριν τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι των ανώτατων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ευρώπης.
Γ. Παναγόπουλος: Το πλεόνασμα να διατεθεί σε πολιτικές κατά της ανεργίας
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «να διατεθεί το πλεόνασμα που επετεύχθη, χάρη στις πρωτοφανείς σε επίπεδο ΟΟΣΑ αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού, σε ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας κι όχι στις άγαμες θυγατέρες και στους ένστολους».