Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά στην Ουκρανία τονίζοντας ότι η επίτευξη της όποιας λύσης πρέπει να έλθει μέσω της διπλωματικής οδού.
Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Ομπάμα σύμφωνα με το Reuters.
Μάλιστα αναφέρθηκε στις κυρώσεις που η χώρα του επέβαλλε σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους την Δευτέρα και τόνισε ότι μέσω διπλωματικών προσπαθειών θα επιδιωχθεί να ασκηθεί πίεση στην Μόσχα αναφορικά με την περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.
«Υπάρχει ένα καλύτερο μονοπάτι, αλλά πιστεύω ότι και οι Ουκρανοί θα αναγνωρίσουν ότι για εμάς να εμπλακούμε στρατιωτικά με τη Ρωσία δεν είναι ο κατάλληλος χειρισμός και δεν θα είναι καλό για την Ουκρανία» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Καταλήψεις βάσεων στην Κριμαία και τελεσίγραφο από την Ουκρανία
Νωρίτερα την Τετάρτη φιλορώσοι πολιτοφύλακες κατέλαβαν δύο ναυτικές βάσεις στην Κριμαία μεταξύ των οποίων ήταν και ο ναύσταθμος στη Σεβαστόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιναύαρχος Σεργκέι Γκαϊντούκ, υπεύθυνος του ναύσταθμου στην Σεβαστόπολη έχει απαχθεί από αγνώστους, ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έστειλε τελεσίγραφο τριών ωρών, (το οποίο έληξε περίπου στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στις κριμαϊκές αρχές καλώντας τις να απελευθερώσουν άμεσα τον διοικητή του ουκρανικού ναυτικού και «όλους τους άλλους ομήρους».
«Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ έδωσε στις αυτοανακηρυχθείσες αρχές της Κριμαίας διορία τριών ωρών για να απελευθερώσουν τους ομήρους» απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα».
Οι πληροφορίες για την τύχη του Γκαϊντούκ παραμένουν ασαφείς. Το πρακτορείο ειδήσεων Kriminform είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Γκαϊντούκ συνελήφθη προσωρινά κατόπιν εντολής της εισαγγελίας, επειδή είχε δώσει εντολή στους στρατιώτες του να ανοίξουν πυρ εναντίον πολιτών.
Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο εάν έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος ή αν κρατείται ακόμη.
Περίπου 50 αξιωματικοί που βρίσκονταν στον ναύσταθμο μπόρεσαν να φύγουν, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά τους είδη, μετά την εισβολή των φιλορώσων ακτιβιστών και πολιτοφυλάκων οι οποίοι υπέστειλαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν στη θέση της την ουκρανική.
Εντολή από τη Ρωσία να αφεθεί ελεύθερος ο Γκαϊντούκ
Αργά το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε Ρώσος υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή στις αρχές της Κριμαίας να αφήσουν ελεύθερο τον Γκαϊντουκ και μάλιστα τόνισε να μην τον εμποδίσουν να επιστρέψει στο Κίεβο.
Κατάληψη και άλλης βάσης στην Κριμαία
Επίσης όπως μεταδίδει το Reuters οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους άλλη μια ουκρανική ναυτική βάση στην Κριμαία το βράδυ της Τετάρτης.
Ο πλωτάρχης Εντουάρντ Κουσναρένκο δήλωσε ότι δεν ασκήθηκε βία κατά την έφοδο των στρατιωτών στο ναυτικό σταθμό φορτοεκφορτώσεων και ανεφοδιασμού στο Μπαχτσισαράι, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.
«Οι Ρώσοι στρατιώτες ήρθαν και μας ζήτησαν να εγκαταλείψουμε τη βάση, κάτι που κάναμε» είπε στο Reuters.
Ρώσοι στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα όταν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πύλη της βάσης αυτής.
Ο Κουσναρένκο ανέφερε ότι ο ίδιος και 14 άλλοι ναύτες απομακρύνθηκαν από τη βάση του Μπαχτσισαράι και δε μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με τους ανωτέρους τους στη Σεβαστούπολη ή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο.
Σχέδιο απομάκρυνσης των στρατευμάτων της από την Κριμαία ετοιμάζει το Κίεβο
Σχέδιο για την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από την Κριμαία καταρτίζει η Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC.
Όπως ανέφερε ο Ουκρανός επικεφαλής για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας στην Κριμαία, Andriy Parubiy, στόχος είναι η «γρήγορη και αποτελεσματική» μεταφορά των στρατιωτών και των οικογενειών τους στην ηπειρωτική Ουκρανία.
«Ετοιμάζουμε ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει όχι μόνο να αποσύρουμε τους στρατιώτες αλλά και μέλη των οικογενειών τους, έτσι ώστε να μπορέσουν γρήγορα και αποτελεσματικά να επιστρέψουν στην επικράτεια της Ουκρανίας» δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή σύστημα που θα απαιτεί βίζα για όσους Ρώσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία.
ΗΠΑ: Επικίνδυνη κατάσταση
Στην καταδίκη των ρωσικών κινήσεων για την κατάληψη ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Κριμαία, προχώρησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις αυτές δημιουργούν μια «επικίνδυνη κατάσταση».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ έκανε την αυτή τη εκτίμηση μετά από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και άοπλων φιλορώσων εθελοντών στη ναυτική βάση της Ουκρανίας στη Σεβαστούπολη και ύψωσαν τη σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δημιουργούν μια επικίνδυνη κατάσταση. Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες», είπε ο Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
Κυρώσεις
Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα, πέραν των 11 Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στους οποίους επιβλήθηκαν τη Δευτέρα κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.
«Η διπλωματία παραμένει το μόνο αποδεκτό μέσο για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας», είπε.
Σύμφωνα με τον Κάρνεϊ, οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτικών. «Ο ρωσικός στρατός φέρει την πλήρη ευθύνη για τους τραυματισμούς ή τους θανάτους που προκαλούν μέλη τακτικών ή άτακτων δυνάμεων, αυτών που δεν φέρουν διακριτικά», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η κυβέρνηση της Ρωσίας θα αντιδράσει επιβάλλοντας ισοδύναμα μέτρα στις κυρώσεις που ανακοίνωσε ότι εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ και μελετά τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει τη σύγκρουση των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Πηγή: BBC, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο