Να μην απολυθούν όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και να όλες καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπουν διαθεσιμότητες και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ζητεί η ΑΔΕΔΥ, στο ψήφιμα της απεργιακής της συγκέντρωσής που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο.
Στο ψήφισμα ζητείται ακόμη να διατηρηθούν και να στηριχθούν όλες οι υπηρεσίες και δομές του Δημοσίου που παρέχουν κοινωνικά αγαθά και να επαναλειτουργήσουν αυτές που καταργήθηκαν.
Διαμηνύνοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα της, μετά και τη σημερινή πορεία στη Βουλή, καλεί και σε συμμετοχή και στο αυριανό συλλαλητήριο στις 13.00, πάλι στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
«Διάχυτες εικόνες οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής»
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα γίνεται λόγος για διάχυτες εικόνες οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.
Όπως επισημαίνει, ο κόσμος της μισθωτής εργασίας δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα καθώς αντιμετωπίζει την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις μισθών, εκείνων που ακόμη απέμειναν να εργάζονται, βιώνοντας πλέον συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν οι δεκάδες χιλιάδες κλειστές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η καταστροφή παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και σχεδιάζεται από την ίδια, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ εκφράζοντας κυρίως τα συμφέροντα του τραπεζικού αλλά και του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και ο μοναδικός τρόπος για να επιβληθεί είναι η ένταση του αυταρχισμού, η καταπάτηση των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και η αστυνομική καταστολή.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους «διαθεσίμους», τονίζει πως σε λίγες μέρες στις 22 Μαρτίου 2014 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από 8 μήνες (σχολικοί φύλακες, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και εργαζόμενοι σε Υπουργεία) θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Εκτιμά μάλιστα πως αυτό θα είναι απλά η αρχή μιας μακάβριας ακολουθίας, που από μήνα σε μήνα θα προσθέτει χιλιάδες νέους ανέργους από όλους τους τομείς του Δημοσίου (στα τέλη Μαΐου τελειώνει το 8μηνο διαθεσιμότητας των Δημοτικών Αστυνόμων και υπαλλήλων άλλων Υπουργείων).
Παράλληλα, θεωρεί πως ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα θα λειτουργήσει επιπρόσθετα σαν μόνιμη δεξαμενή απολύσεων και εργαλείο διάλυσης του δημοσίου και των κοινωνικών του υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, σημειώνει, οι ήδη αποσαρθρωμένες δομές του Δημοσίου δίνονται ήδη βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα με κόστος πολλαπλάσιο για τους φορολογούμενους, με κακοπληρωμένους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους.
Αναφέρει ακόμη πως φέτος εργάζονται 15.000 λιγότεροι, από πέρσι, εκπαιδευτικοί στα σχολεία και 25.000 λιγότεροι εργαζόμενοι στο Δημόσιο λόγω των συνταξιοδοτήσεων, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να υπολειτουργούν ή να κλείνουν, ενώ ετοιμάζονται άλλες 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις στο Δημόσιο.
Η ΑΔΕΔΥ παράλληλα καταγγέλλει προσλήψεις χιλιάδων υπαλλήλων με 5μηνες συμβάσεις των 450 και 430 ευρώ το μήνα, ανασφάλιστων χωρίς δικαιώματα αντί της πρόσληψης μόνιμων υπαλλήλων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των δημοσίων υπαλλήλων.
Για τον χώρο της Υγείας, στο ψήφισμα σημειώνεται πως ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για την πρωτοβάθμια Υγεία οδηγεί στη συρρίκνωση και στο κλείσιμο υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ και ταυτόχρονα 8.500 γιατροί, υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, δίνεται η δυνατότητα στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στην υγεία, ενώ οι πολίτες θα καλούνται συνεχώς να πληρώνουν αυξημένες συμμετοχές και χαράτσια.
Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ αναφέρει πως «η κυβέρνηση, με πρόσχημα τα "ελλείμματα" των ασφαλιστικών ταμείων, καταφεύγει στη γνωστή αντικοινωνική συνταγή μείωσης των παροχών στους ασφαλισμένους αλλά και αύξησης των κρατήσεων των εν ενεργεία υπαλλήλων. Όπως λέει, με το νέο τρόπο υπολογισμού κατακρεουργούνται και πάλι τα ήδη μειωμένα ποσά του εφάπαξ.
Στο ψήφισμα υπάρχει αναφορά και στη χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα. Γίνεται ειδικότερα λόγος για συμφωνία με στόχο την προώθηση «νέων βάρβαρων μέτρων όπως οι ομαδικές απολύσεις, η λεγόμενη εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και η περαιτέρω οικονομική αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών».