Πέρα από τα προφανή προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ξηρασία στην Καλιφόρνια - με τα αποθέματα νερού να έχουν μειωθεί ανησυχητικά και τις αρχές να περιμένουν αύξηση στις τιμές των τροφίμων λόγω των επιπτώσεων στις καλλιέργειες - υπάρχουν και άλλες συνέπειες, π.χ. για τα οικοσυστήματα της πολιτείας.
Φοβούμενοι μεγάλη πτώση της στάθμης των ποταμών καθώς και άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων τους, η οποία θα επηρεάσει την τροφική αλυσίδα, αξιωματούχοι εκπονούν σχέδιο για τη μεταφορά 30 εκατομμυρίων σολομών από εκκολαπτήρια στον ωκεανό με φορτηγά.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια σολομοί μεταναστεύουν στον Ειρηνικό από τα εκκολαπτήρια μέσω του ποταμού Σακραμέντο και των παραποτάμων του, οι οποίοι όμως λόγω της ξηρασίας γίνονται όλο και πιο αφιλόξενοι για τα ψάρια.
REUTERS/ROBERT GALBRAITH
Έτσι, η υπηρεσία άγριας ζωής της Καλιφόρνια σε συνεννόηση με την αρμόδια ομοσπονδιακή αρχή αποφάσισε να εφαρμόσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μεταφορά των σολομών ακόμη και μέσα στον Απρίλιο, εάν μέχρι τότε δεν εκδηλωθούν έντονες βροχοπτώσεις.
«Δεν είναι αυτή η οδός που επιλέγουμε κανονικά, όμως υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ο καλύτερος τρόπος να μεταφέρουμε τα ψάρια εκεί έξω», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αλιείας και Άγριας Ζωής Στιβ Μαρταράνο.
Όπως εξήγησε, υπό κανονικές συνθήκες, περίπου 9 εκατομμύρια ψάρια μεταφέρονται από τα τρία εκκολαπτήρια του ποταμού Σακραμέντο στον ωκεανό. Η τελευταία φορά που οι αρχές κατέφυγαν στην εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης ήταν την περίοδο 1991-1992.
REUTERS/ROBERT GALBRAITH
Επσικέπτης περπατάει μπροστά από την λίμνη Folsom, στην Καλιφόρνια.
Η Καλιφόρνια έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς πλήττεται από τη θεωρούμενη ως χειρότερη ξηρασία στα χρονικά, η οποία άρχισε να εκδηλώνεται πριν από 2 χρόνια και, με ελάχιστες «παρενθέσεις» βροχής, δεν παρουσιάζει σημάδια υποχώρησης. Επιστήμονες την αποδίδουν στη Δεκαετή Ταλάντωση του Ειρηνικού και εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επιμείνει για χρόνια, ακόμη και για δεκαετίες.