Διυπουργική σύσκεψη εν όψει των επαφών με την τρόικα

Τρίτη, 04 Μαρτίου 2014 14:50
UPD:15:34
ICON PRESS

Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από την υλοποίηση της επικείμενης συμφωνίας με νόμους (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ευρεία διυπουργική συνεδρίαση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συσκέψεων εν όψει των νέων ραντεβού που έχουν οριστεί με την τρόικα.

Συμμετέχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου και εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ ενδέχεται στη συνάντηση να παραστεί στη συνέχεια και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι διαφωνίες κυβέρνησης και τρόικας παραμένουν για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το γάλα, τα ΜΗΣΥΦΑ και τα βιβλία, όπως και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Εάν και οι δύο πλευρές εμμείνουν στις θέσεις που υποστηρίζουν δεν αποκλείεται να αναζητηθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο. 

Η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι η εκταμίευση της δόσης θα συνδεθεί με προαπαιτούμενα, τα οποία δεν είναι άλλα από την υλοποίηση της επικείμενης συμφωνίας με νόμους.

Ανοικτή η διαπραγμάτευση για ομαδικές απολύσεις - εισφορές

Εν τω μεταξύ, σε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας παραπέμπεται η εξεύρεση λύσης για τα δύο κρίσιμα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το υπουργείο Εργασίας: τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και την περαιτέρω απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με την τρόικα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Οικονομικών, δεν υπήρξε συμφωνία.

Τις δύο πλευρές, φαίνεται να χωρίζει το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το αν θα υπάρξει μείωση και για τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τους εργοδότες, όπως προβλέπει το μνημόνιο και φυσικά το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί αυτή η μείωση των εισφορών.

Στο επίκεντρο, βρίσκεται επίσης, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και το υπουργικό δικαίωμα άσκησης βέτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση. 

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί απλώς και μόνο να διασωθεί εκλογικά

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση δέχεται εκ νέου τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Το μόνο που κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να προσπαθεί να διασωθεί εκλογικά εκλιπαρώντας να του δοθεί λίγος χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές, την ίδια ώρα που ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις και εκ νέου υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθηση πως «ο λαός μας έχει συνειδητοποιήσει πως πρέπει να τελειώνουμε με μία κυβέρνηση η οποία έχει αναγάγει την υποταγή στους δανειστές και την πολιτική του "ναι σε όλα" σε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση».

ΔΗΜΑΡ: Η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» πρέπει να έχει και περιεχόμενο και υπόσταση

Ενοχλημένη από τις αξιώσεις της τρόικας είναι η Δημοκρατική Αριστερά, που υποστηρίζει ότι υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες ελέγχου του προγράμματος προσαρμογής.

Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με τις απαιτήσεις για καθορισμό του τρόπου διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013, για υιοθέτηση όλων ανεξαιρέτως των προτάσεων του ΟΟΣΑ, για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και  για πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπογραμμίσει στους δανειστές - εταίρους ότι η "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" πρέπει να έχει και περιεχόμενο και υπόσταση», συμπληρώνει.

Νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης

«Οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, είναι η πολιτική της ΕΕ» σχολίασε από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Επικρίνοντας την κυβέρνηση, συμπλήρωσε: «Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και κάθε άλλη κυβέρνηση, που αποδέχεται τους παραπάνω στόχους, θα υλοποιεί μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εκτοπίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία».  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή