Το Ιράκ δεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε είχε συγκεκριμένο σχέδιο για την παραγωγή τους, όταν έγινε η αμερικανική επέμβαση τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανού επικεφαλής των επιθεωρητών για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Τσαρλς Ντέλφερ, όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ».
Στην έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί αργότερα σήμερα, αναφέρεται ότι ο Σαντάμ είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής κατά το παρελθόν, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει στην εξουσία τόσο μεγάλο διάστημα.
O Λευκός Οίκος επιμένει
Σε σχετική ερώτηση χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν παραδέχτηκε: «Σκεφτόμασταν όλοι μας ότι θα βρίσκαμε όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά αυτό δεν συνέβη. Πιστεύω ότι και ο κ. Ντέλφερ θα κάνει μια τέτοιου είδους δήλωση στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες. Πάντως η έκθεση δείχνει ότι ο Σαντάμ ήταν μια σίγουρη απειλή που έπρεπε να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους επανέλαβε σε ομιλία του στο Ουίλκες Μπαρ της Πενσυλβάνιας ότι ο Σαντάμ αποτελούσε κίνδυνο, γιατί ήταν ικανός να παραδώσει στους τρομοκράτες όπλα μαζικής καταστροφής και πληροφορίες για το πως να τα κατασκευάσουν.
«Σε όλον τον κόσμο, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, υπήρχε αυτός ο κίνδυνος και εμείς έπρεπε να τον αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Μπους.
«Εχουμε την υποχρέωση να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για το πού μπορεί να βρουν οι τρομοκράτες τέτοιου είδους όπλα. Μια πηγή ήταν σαφώς ο δικτάτορας Σαντάμ. Στο παρελθόν χρησιμοποίησε τέτοια όπλα και έδειξε όλο το μίσος του για την Αμερική. Είχε χαρακτηριστεί από κυβερνήσεις, ρεπουμπλικανικές και δημοκρατικές, ως ένας ηγέτης χώρας που υποστήριζε την τρομοκρατία», κατέληξε ο κ. Μπους.