Νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο διορισμός του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 15:31
UPD:20:24

Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η συμμετοχή του σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών που υλοποιήθηκαν από φορείς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.

A- A A+

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, διευθυντής από το 1999 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διορίστηκε από τον υπουργό Παιδείας νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), όπως ανακοινώθηκε επισήμως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συνεπεία σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ο 58χρονος Φίλιππος Τσιμπόγλου είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας - Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου με τη διατριβή «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2008).

Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η συμμετοχή του σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών που υλοποιήθηκαν από φορείς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.


Πρώτο έργο το οποίο καλείται να συντονίσει ο  γενικός διευθυντής της ΕΒΕ στην παρούσα συγκυρία είναι το τιτάνιο έργο της απογραφής των τεκμηρίων της ΕΒΕ (βιβλίων και χειρογράφων) και της μεταφοράς τους στο νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ετοιμάζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2015.

Το υπερσύγχρονο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα συνδυάζει την παράδοση με την τεχνολογική καινοτομία, και τη συντήρηση χειρογράφων με την πληροφορία και την επικοινωνία. Μέσω της εγκατάστασης προηγμένων συστημάτων κλιματικού ελέγχου και μέσων συντήρησης και ψηφιοποίησης, το κτήριο θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα της συλλογής σπάνιων χειρογράφων της βιβλιοθήκης σε μελλοντικές γενεές μελετητών.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς