Αντ. Σαμαράς: Προϋπόθεση για ανάπτυξη η στήριξη της επιχειρηματικότητας

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 12:40
UPD:14:21
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο υπουργείο Ανάπτυξης για το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

 

A- A A+

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη και νέες θέσεις απασχόλησης τόνισε ο Πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του λίγο πριν από την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νόμο - πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων ως έναν πολύτιμο κρίκο «στη μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται γραφειοκρατία».

«Βάζουμε γερά θεμέλια και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη», υπογράμμισε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση οδεύει με έργα και όχι ευχές.

«Με το νέο πλαίσιο αλλάζουμε σελίδα. Και τι λέμε; Όλες οι δραστηριότητες επιτρέπονται, πλην λίγων εξαιρέσεων που χρειάζονται άδεια» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η νομοθεσία εισάγει τέσσερις βασικές τομές:

  • «Πρώτον, υπεύθυνη δήλωση. Στις περισσότερες περιπτώσεις  θα αρκεί μια υπεύθυνη δήλωση, για να ξεκινήσει κάποιος την επιχείρησή του, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Σε λίγες περιπτώσεις, για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραδείγματος χάρη προστασία, του περιβάλλοντος, θα χρειάζεται και ειδική έγκριση λειτουργίας από τις αρχές.
  • Δεύτερον, οι έλεγχοι μεταφέρονται όχι στην παροχή της άδειας αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης. Στο εξής δε θα εξετάζουμε χαρτιά κατά την ίδρυση της επιχείρησης  αλλά θα εξετάζουμε τις εγκαταστάσεις οι οποίες δουλεύουν, τις λειτουργούσες εγκαταστάσεις, κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Θέτουμε σύγχρονες, λοιπόν, προδιαγραφές και πρότυπα λειτουργίας σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.
  • Τρίτον, πιστοποιημένοι φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα θα διεξάγουν τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους. Σε πολλές περιπτώσεις πιστοποιημένοι ελεγκτές θα ελέγχουν για λογαριασμό του κράτους, όπως για παράδειγμα γίνεται ήδη με τους μηχανικούς κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών ή με τα ιδιωτικά τα ΚΤΕΟ. Και η κεντρική διοίκηση, όταν πρέπει, δε θα ελέγχει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά αλλά θα ελέγχει τους ελεγκτές.
  • Τέταρτον, δημιουργούμε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης της αδειοδοτικής και ελεγκτικής διαδικασίας. Σε αυτόν τον ιστότοπο θα μπαίνει όποιος επιθυμεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση, για να ενημερωθεί για ό,τι απαιτείται. Ταυτόχρονα, θα διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις διαδικασίες, θα παρακολουθεί την πορεία των αιτήσεων και θα έχει διαθέσιμο το αδειοδοτικό, αν θέλετε, ιστορικό της επιχείρησής του. Έτσι, ο στόχος είναι πλέον η αδειοδότηση στις περισσότερες περιπτώσεις να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν».

Ο νόμος- πλαίσιο μπαίνει σήμερα σε διαβούλευση και θα ψηφιστεί ως τις αρχές Απριλίου, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι προετοιμάζονται ήδη επιμέρους νόμοι και η δευτερογενής νομοθεσία από τα υπουργεία, ώστε σε λίγους μήνες να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.

«Γνωρίζω πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε σχέση με τη χωροταξία και με τις χρήσεις γης. Και γι’ αυτές, όμως, επεξεργαζόμαστε λύσεις άμεσα. Μετά το νέο επενδυτικό νόμο, μετά το νόμο για ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας, που αυτές τις μέρες, όπως ξέρετε, συζητείται στη Βουλή, ο νόμος- πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων είναι άλλος ένας πολύτιμος κρίκος στη μεγάλη μάχη που δίνουμε για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά θα έλεγα και για την καταπολέμηση της μάστιγας που λέγεται γραφειοκρατία» πρόσθεσε.

ΔΤ
Τι προβλέπει το ν/σ

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για σημαντική μεταρρύθμιση που αλλάζει την εικόνα για την επιχειρηματικότητα.

Σε αντίθεση, όπως εξήγησε, με το σημερινό σύστημα αδειοδοτήσεων όπου όλες οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτα άδεια του κράτους, πλην εξαιρέσεων, με το νέο σύστημα όλες οι επιχειρήσεις θα επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης, πλην και πάλι εξαιρέσεων.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, η συνολική απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και οι ξεκάθαροι κανόνες του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, καταργείται η άδεια εγκατάστασης και απλοποιούνται οι διαδικασίες που διατρέχουν δραστηριότητες όπως έλεγχους πυροπροστασίας και υγειονομικού.

Σε επιχειρήσεις βιομηχανικής δραστηριότητας «υψηλής» - «μέσης όχλησης», από τα 21 στάδια που υπάρχουν σήμερα, φεύγουν τα 14 είτε επειδή καταργούνται είτε επειδή διασυνδέονται ηλεκτρονικά υπηρεσίες.

Παράλληλα, ψηφιοποιούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για τους πολίτες και τη Διοίκηση.

Επίσης με την ψηφιοποίηση μειώνονται τα σημεία επαφής που γεννούν υποψίες για διαφθορά.

Εναρμονίζεται ακόμη το καθεστώς ελέγχων με τις διεθνείς πρακτικές, ενώ οι έλεγχοι θα γίνονται από διαπιστευμένους ελεγκτές δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.

«Το Δημόσιο από απλό χαρτοβασίλειο, ανακτά τον επιτελικό του ρόλο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη απαλλάσσεται από ένα σημαντικό φόρτο υποθέσεων ερμηνείας των κανόνων αδειοδότησης και ελέγχου, καθώς αυτοί θα είναι πλέον ξεκάθαροι.

Επιπλέον, η Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή θα λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης για τους επενδυτές και με το νέο νόμο θα διευκολύνεται η λειτουργία της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή