Επίθεση κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για το θέμα των ελέγχων από ιδιωτικές εταιρείες εξαπέλυσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή ανακοίνωση του οργανισμού στην οποία γίνεται λόγος για «μεγάλη θεσμική τομή του κλινικού ελέγχου».
Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται ότι « το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ υλοποιούν τη μεγάλη θεσμική τομή του κλινικού ελέγχου για πρώτη φορά στη χώρας μας με τη βοήθεια ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Παράλληλα με τον κλινικό έλεγχο έχει ανατεθεί στις ελεγκτικές εταιρείες και η εκκαθάριση των απαιτήσεων του 2013».
Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, το θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει πλήρως τη νομιμότητα της λειτουργίας των ελεγκτικών εταιρειών και «πρέπει να σταματήσουν οι φωνές που προσπαθούν να εμποδίσουν τον έλεγχο της νομιμότητας, των υπερχρεώσεων αλλά και των κάθε μορφής παραβατικοτήτων».
Ο κλινικός έλεγχος, υποστηρίζεται, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και πρέπει να υποστηριχθεί. «Αυτοί που ξορκίζουν την παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών άθελά τους προστατεύουν τα συμφέροντα αυτών που επωφελούνται πολλά χρόνια τώρα από την απουσία ουσιαστικού κλινικού και οικονομικού ελέγχου».
Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η παρουσία των ελεγκτικών εταιρειών για τον κλινικό έλεγχο θα βοηθήσει παράλληλα στην εκκαθάριση των λογαριασμών για το 2013 και «έτσι θα φύγει βάρος από τις υπηρεσίες μας και θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν εκκρεμότητες ελέγχου και εκκαθάρισης των προηγούμενων ετών (ληξιπρόθεσμες οφειλές)».
Από πλευράς του, ο ΙΣΑ κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας από πλευράς της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και τονίζει ότι δεν θα πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ γιατροί το κόστος για την εκκαθάριση και την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
«Το σημερινό δελτίο Τύπου της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας της να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πρόχειρος και αποσπασματικός τρόπος που λειτουργεί ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας της χώρας».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ομολογείται η αποτυχία άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου στις δαπάνες και ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις, τόσο προς τους ασφαλισμένους, όσο και προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
«Ομολογούν εμμέσως ότι ποτέ δεν στελέχωσαν με επαρκή αριθμό προσωπικού τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ούτε φυσικά και διέθεσαν στο προσωπικό αυτό τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο λόγος που τους αναγκάζει να προχωρήσουν στην πρόσληψη ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η ανάγκη αυτή ονομάζεται παραπλανητικά θεσμική τομή. «Από πότε η ανικανότητα βαπτίζεται θεσμική τομή;» αναφέρεται.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι δεν φοβάται τους ελέγχους, ούτε είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. «Έχουμε προτείνει εδώ και χρόνια συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για τον περιορισμό της σπατάλης στο χώρο της υγείας και την καταπολέμηση της παραβατικότητας. Γι’ αυτό και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην απόφαση να πληρώσουν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες από τον ΕΟΠΥΥ ιατροί, το κόστος για την πραγματοποίηση των ελέγχων από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για την εκκαθάριση των απαιτήσεων που έχουμε από τον ΕΟΠΥΥ».
Αυτό είναι δουλειά του οργανισμού, σημειώνεται – «αν δεν μπορεί να την κάνει η διοίκηση του, ας παραιτηθεί».
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας
Επίσης ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό υγείας σχετικά με το θέμα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
«Προς τον
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υπουργό Υγείας
Αριστοτέλους 17
Αθήνα, 13/2/2014
ΑΠ 42889
Θέμα: Δεν πληρώνουμε ελεγκτικές εταιρείες για να πάρουμε τα λεφτά μας
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να κάνει την εκκαθάριση
Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Σε συνέχεια της με αριθμό πρωτ. 42824/10-2-14 επιστολής μας σας ενημερώνουμε ότι μετά και τις επανειλημμένες συναντήσεις μας και την πρόσφατη επικοινωνία μας με τις ελεγκτικές εταιρείες, το κόστος του ελέγχου που πρέπει να επωμιστούν οι ιατροί, εργαστήρια, πολυϊατρεία, ανέρχεται σε 2,5% πλέον Φ.Π.Α δηλαδή σύνολο 3,1% επί της δαπάνης που έχει υποβληθεί και θα ελεγχθεί κάθε πάροχος Υγείας.
Όπως αντιλαμβάνεστε το κόστος αυτό είναι αδύνατον να το επωμιστούν τα μέλη μας όταν μάλιστα υφίσταται πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές, rebate και clawback που τους ελαττώνουν πάνω από το 50% αυτό που στο τέλος θα εισπράξουν. Οι ελεγκτικές εταιρείες αδυνατούν να μειώσουν το κόστος διότι δεν μπορούν όπως αναφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Μόνη διέξοδος που βλέπουμε για να λυθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει ο έλεγχος, που και εμείς ζητούμε, είναι η πρότασή μας που σας επαναλαμβάνουμε να γίνει η εκκαθάριση από τις Περιφερικές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, που και οι ίδιες με έγγραφά τους αποδέχονται και ανακοινώνουν ότι μπορούν να κάνουν, ιδίως στις επαρχιακές διευθύνσεις.
Οι περιφερικές διευθύνσεις της επαρχίας μπορούν να βοηθήσουν τα μεγάλα αστικά κέντρα με την μεταφορά σε αυτές για έλεγχο δαπανών των μεγάλων αστικών κέντρων πράγμα που θα συμβεί αντιστρόφως αν γίνει ο έλεγχος από τις ελεγκτικές εταιρείες.
Κε Υπουργέ
Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να αναλογιστείτε τις ευθύνες που αναλαμβάνετε με την μη αποδοχή της πρότασής μας και που θα έχει σαν συνέπεια το πλήρες αδιέξοδο και την οικονομική καταστροφή των ιατρών με απρόβλεπτες συνέπειες στην Δημόσια Υγεία».