Στις αλλαγές σχετικά με την ένταξη έργων στα κοινοτικά προγράμματα και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και των εξορύξεων αναφέρθηκε ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, που μετείχε την Παρασκευή σε διευρυμένη συνάντηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Ο κ. Χαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε την ανάγκη προσανατολισμού της νέας προγραμματικής περιόδου στις ιδιωτικές επενδύσεις και σημείωσε ότι αλλάζει η πρακτική σε ό,τι αφορά την ένταξη έργων στα κοινοτικά προγράμματα.
Επιπλέον τόνισε ότι «κάθε έργο θα πρέπει να εξυπηρετεί τις βασικές αρχές που έχουν τεθεί».
Όπως είπε ανάμεσα σε αυτά που θα προωθηθούν είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, του μετάλλου και της εξόρυξης.
Η Ελλάδα στο τέλος της κρίσης θα βγει πιο ισχυρή ακόμη και από άλλα κράτη της Ευρώπης, είπε.
«Οι ΧΑΔΑ πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το 2015»
Στην ομιλία του ο κοινοτικός επίτροπος αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της απορρόφησης πόρων, σημείωσε ωστόσο, ενώπιον των δημάρχων και βουλευτών που μετείχαν στη συνάντηση, ότι δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) τονίζοντας ότι αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το 2015.
Καμία δέσμευση για ενίσχυση των προγραμμάτων στις υποδομές
Ο κοινοτικός επίτροπος απέφυγε κάθε δέσμευση για την φιλοσοφία του νέου προγράμματος και μάλιστα, παρά τη επιμονή των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων, που έχουν σχέση με τις υποδομές, κράτησε σαφείς αποστάσεις επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για ετοιμότητα με προσανατολισμό τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα περιβαλλοντικά θέματα στη βιομηχανική περιοχή σε Οινόφυτα-Σχηματάρι. Πρόκειται για περιβαλλοντικά θέματα τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Ασωπό.
Εύσημα για το πρωτογενές πλεόνασμα
Τέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη με πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και κάτι χρόνια» ωστόσο ς τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών σε εθνικό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια για την απορρόφηση πόρων λέγοντας ότι τους τελευταίους 18 μήνες αξιοποιήθηκαν σχεδόν όσα είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια.
Σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι στόχος παραμένει η επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάκαμψης και διατήρηση μιας ανάπτυξης με στροφή στην ανταγωνιστικότητα στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις.
Έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο γεγονός ότι αυξάνεται το τμήμα του προγράμματος που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, αφού από 22% στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ανήλθε σε 35% χαρακτηρίζοντας αυτή την εξέλιξη ως πρόκληση για τις περιφέρειες.
Στατιστικές αποκλίσεις στην περιφέρεια
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Στερεά Ελλάδα έκανε λόγο για στατιστικές αποκλίσεις καθώς όπως είπε στην περιφέρεια υφίστανται ανισότητες και παρατηρούνται υστερήσεις που έχουν σχέση με την κατηγορία που τοποθετείται λόγω ΑΕΠ, με συνέπεια να έχει μειωμένους πόρους.
Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει αυτό το θέμα «προκειμένου να προσεγγίσει την πραγματική κατάσταση με πιο ορθολογικό τρόπο» όπως είπε.
Σε ό,τι αφορά την συνολική οικονομική κατάσταση της αγοράς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης το 2014.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε τους διαρθρωτικούς πόρους ως «βασικό εργαλείο πολιτικής για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση ρευστότητας».
Από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς ανέλυσε τις επιδόσεις του προγράμματος μέχρι σήμερα εστιάζοντας στην απορροφητικότητα η οποία είναι η υψηλότερη σε επίπεδο χώρας.
Τίποτα εκτός προϋπολογισμού
Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και με άλλους πόρους πράγμα το οποίο ο ίδιος ο κ. Χαν το απέκλεισε όπως επίσης απέκλεισε να υπάρξουν «έργα-γέφυρες» πέραν του προϋπολογισμού του προγράμματος εκτός από εκείνα τα οποία θα είναι συμβατά με τα χαρακτηριστικά της νέας προγραμματικής περιόδου.
Υποστήριξε επίσης, τόσο ο ίδιος ο κ. Περγαντάς όσο και οι Δήμαρχοι που ήταν παρόντες, την ανάγκη για απλούστευση της γραφειοκρατίας όπως επίσης και την Αποκέντρωση της υλοποίησης του προγράμματος.
Πηγή: ΑΜΠΕ