Ρωσία: «Όχι» σε ψήφισμα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 06:26
UPD:09:28
REUTERS/STRINGER

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης, χωρίς απτά αποτελέσματα ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη πόλη Χομς, η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας προετοιμάζουν ένα κείμενο ψηφίσματος που ελπίζουν να τεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα.

A- A A+

Την άποψη της Μόσχας ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» για να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα για την βελτίωση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Συρία εξέφρασε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών της Γενεύης, χωρίς απτά αποτελέσματα ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την πολιορκημένη πόλη Χομς, η Δύση και ορισμένες αραβικές χώρες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση της Συρίας προετοιμάζουν ένα κείμενο ψηφίσματος που ελπίζουν να τεθεί στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την εβδομάδα, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

«Είμαστε αντίθετοι με την ιδέα της συζήτησης του ψηφίσματος αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι πολύ νωρίς», ανέφερε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ. «Πιστεύουμε ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ρώσο διπλωμάτη, οι πρωτοβουλίες αυτές συνήθως καταλήγουν σε ένα «πολιτικοποιημένο» κείμενο δηλαδή, επικρίνουν το συριακό καθεστώς ενώ η Μόσχα ζητεί «μια ρεαλιστική προσέγγιση».

Αρνήθηκε πάντως να πει εάν η Ρωσία θα ασκήσει βέτο στο ψήφισμα, όπως έχει γίνει τρεις φορές από την αρχή της κρίσης στη Συρία το Μάρτιο του 2011 καθώς όπως είπε «το κείμενο αυτό δεν υπάρχει ακόμα». Χωρίς να υποτιμούμε την «πραγματικά τρομερή κατάσταση» στην Χομς , είπε ο κ. Τσούρκιν , η πολιορκία της πόλης «δεν είναι τόσο σημαντική όσο άλλες που έχουμε γνωρίσει κατά την ιστορία»

Η Γαλλία, η  Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως επίσης και τα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -το Λουξεμβούργο, η Αυστραλία και η Ιορδανία- είχαν συναντήσεις χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, για να αναπτύξουν το σχέδιο, αλλά ακόμη δεν φαίνεται ότι είναι έτοιμες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή