Η έκθεση στο φυτοφάρμακο DDT, το οποίο απαγορεύτηκε πριν από δεκαετίες, αλλά απαντάται ακόμη και σήμερα στο περιβάλλον, ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν επιστήμονες.
Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Ρούτγκερς και Έμορι συνέκριναν μία ομάδα 86 ασθενών με 79 άτομα που δεν πάσχουν από την εκφυλιστική νόσο. Είδαν ότι τα επίπεδα DDE, ενός υποπροϊόντος του DDT, ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα στα άτομα με Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, στους ασθενείς με γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο, διαπίστωσαν ακόμη σοβαρότερες γνωστικές δυσλειτουργίες σε περίπτωση παλαιότερης έκθεσης σε υψηλά επίπεδα DDE.
Ωστόσο, το εύρημα δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, καθώς ορισμένα υγιή άτομα είχαν υψηλά επίπεδα DDE, ενώ κάποιοι ασθενείς είχαν χαμηλά επίπεδα. Οι ίδιοι οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χημικό αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου και ενδέχεται να συνδέεται με την ανάπτυξη πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του Αλτσχάιμερ, που συμβάλλει στη νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Το DDT χρησιμοποιούνταν ευρέως, αρχικά για τον έλεγχο της εξάπλωσης της ελονοσίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα για την προστασία των καλλιεργειών. Εν μέσω ενδείξεων ότι ενδέχεται να βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες το απαγόρευσαν, παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξακολουθεί να συνιστά τη χρήση του ενάντια στην ελονοσία.
Παρά την απαγόρευσή του, το DDT παραμένει στο περιβάλλον καθώς και στον ανθρώπινο οργανισμό, όπου διασπάται σε DDE. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν επίπεδα DDE συγκρίσιμα με των ασθενών, οι οποίοι συμμετείχαν στη μελέτη, λόγω της έκθεσής τους είτε στο παρελθόν είτε σήμερα, μέσω της κατανάλωσης ψαριών, κρέατος ή γαλακτοκομικών με το χημικό.