Οι αρσενικές μύγες που συζούν με τους αδελφούς τους είναι πιο τρυφερές στο ζευγάρωμα και στις επαφές τους με το αντίθετο φύλο απ’ ό,τι εκείνες που μοιράζονται τη ζωή τους με μύγες, με τις οποίες δεν έχουν συγγενική σχέση.
Αυτό είναι το συναρπαστικό συμπέρασμα μελέτης ερευνητών από το τμήμα ζωολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τις συνθήκες και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι αρσενικές μύγες για να προσεγγίσουν υποψήφιες συντρόφους και τελικά να ζευγαρώσουν.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, δημιούργησαν ομάδες αποτελούμενες από τρεις παρθένες αρσενικές μύγες και μία - επίσης παρθένα - θηλυκή, χωρίς να τις περιορίζουν στην τροφή ή στο σεξ.
Τα αρσενικά της μιας ομάδας ήταν αδέλφια, της δεύτερης άσχετα μεταξύ τους, ενώ στην τρίτη ομάδα τα δύο ήταν αδέλφια και το τρίτο άσχετο.
Είδαν ότι στα αρσενικά που δεν σχετίζονται μεταξύ τους ο ανταγωνισμός για την κατάκτηση του θηλυκού είναι εντονότερος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να το παρενοχλούν με πολύ επιθετικό τρόπο, ενώ παράλληλα μειώνεται η γονιμότητα των ιδίων καθώς και το προσδόκιμο ζωής τους.
Στην ομάδα, όπου οι τρεις μύγες ήταν αδέλφια, περνούσαν λιγότερο χρόνο παρενοχλώντας το θηλυκό, ενώ η μεταξύ τους σχέση ήταν πιο αρμονική.
«Μεταξύ των αδελφών δεν χρειάζεται να υπάρχει τόσο μεγάλος ανταγωνισμός για την προσοχή των θηλυκών, αφού τα γονίδια θα διαιωνιστούν ούτως ή άλλως εάν ο ένας από αυτούς αναπαραχθεί επιτυχώς», εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τομάζο Πίτσαρι, σύμφωνα με το Reuters.
«Η πιο χαλαρή συμπεριφορά τους στο ζευγάρωμα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους καυγάδες, ενώ και τα θηλυκά πληγώνονται λιγότερο καθώς το φλερτ τους δεν είναι τόσο επιθετικό.»
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι παρατηρήσεις από την τρίτη ομάδα, με τα δύο αδέλφια και το ένα άσχετο αρσενικό, το οποίο ήταν δύο φορές πιο γόνιμο από τους δύο ανταγωνιστές του μαζί, αν και πάλι αποκτούσε λίγους απογόνους.