Επανεξέταση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014, ζητεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ)
Όπως αναφέρει το ΕΕΑ, η πρωτοβουλία του έρχεται έπειτα και από τις εκφραζόμενες ανησυχίες επαγγελματιών για τα εξοντωτικά πρόστιμα που ισχύουν από την αρχή του χρόνου, και ζητεί, εκτός από την επανεξέταση του ζητήματος και αναλογικότητα στη σχέση παράβασης – ποινής.
Στην επιστολή τονίζεται ότι αυξάνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες επαγγελματιών μελών του Επιμελητήριο σχετικά με την εφαρμογή τόσο του Ν.4225/2013 όσο και του Ν.4174/2013 (κώδικας φορολογικής διαδικασίας), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν.4223/2013, οι οποίοι καθορίζουν μεταξύ άλλων από 1ης/1/ 2014 τα νέα πρόστιμα και προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα εξοντωτικά ύψη των προστίμων.
Για παράδειγμα, αναφέρει το ΕΕΑ, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.
Το επιμελητήριο συνεχίζει λέγοντας ότι στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων.
Μάλιστα κάνει και αναφορά σε περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα, ο οποίος εάν δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί ούτως ή άλλως να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%.
Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε χρωστάει 20.000 ευρώ, επισημαίνει το ΕΕΑ.
Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.
Στις πωλήσεις των εταιρειών, που προμηθεύουν, για παράδειγμα, τα περίπτερα με καπνοβιομηχανικά προϊόντα, οι οποίες πωλούν ουσιαστικά ελάχιστη αξία εμπορεύματος, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Ε.Φ.Κ.
Επίσης, όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και να αποστείλουν τις πωλήσεις τους μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα στο ΤΑΧΙΣ.
«Τι θα άλλαζε στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αν αντί για 15 του επόμενου, έστελναν τις μηνιαίες συγκεντρωτικές στις 30 του επόμενου;» σχολιάζει το ΕΕΑ.
Παράλληλα το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ελληνική Οικονομία.
«Προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους» τονίζει το ΕΕΑ και προσθέτει ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόνοια, όταν ο πολίτης ή ο επαγγελματίας, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους, εξοντώνεται και μάλιστα όταν λειτουργεί χωρίς δόλο.
Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Η τιμωρία; Διερωτάται το ΕΕΑ :Η επιβολή τεράστιων προστίμων που σαν αποτέλεσμα θα έχει τον μαρασμό της Ελληνικής Οικονομίας, το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας;
Αν λοιπόν το ανθρώπινο λάθος, πρέπει να τιμωρείται αυστηρώς, τότε γιατί να μην τιμωρούνται αναλόγως και τα λάθη της Διοίκησης;
Τέλος το ΕΕΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.