Κριτική στο νοσοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση ασκεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υποστηρίζοντας πως περιλαμβάνει «σοβαρές ασάφειες που γεννούν ερωτηματικά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιβίωση τόσο του νέου συστήματος όσο και του ιατρικού κόσμου -ο οποίος οδηγείται σε αδιέξοδο».
Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, η μεταρρύθμιση γίνετια με προχειρότητα «στο πλαίσιο μιας λογιστικής πολιτικής περιορισμού των δαπανών και χωρίς να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για τον ασθενή».
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «είναι καθοριστικής σημασίας να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο ιατρικών δραστηριοτήτων που θα ορίζουν σαφώς τις ευθύνες των γιατρών που θα στελεχώσουν την ΠΦΥ».
Ο Σύλλογος ζητεί το εργασιακό πλαίσιο των γιατρών μελών του, τόσο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όσο και των συμβεβλημένων, να ανταποκρίνεται στην πολύχρονη εμπειρία τους στα ΙΚΑ και στο ελεύθερο επάγγελμα και σημειώνει ότι «η αξιοποίησή τους είναι ζωτικής σημασίας σε μια Ελλάδα, που οι νέοι γιατροί μεταναστεύουν, ενώ οι παλαιότεροι ζουν καθημερινά με το άγχος της επιβίωσής τους».
Κατά τον ΙΣΑ είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός αρμοδιοτήτων στους γιατρούς που εργάζονται στην Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Περίθαλψη.
Εξάλλου, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά για ισότιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, δεν υπάρχει μέριμνα για τους 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες».
«Αδιευκρίνιστα παραμένουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις παροχές του ασφαλισμένου και κατά πόσο διαφοροποιούνται στο νέο σύστημα καθώς και στο δυνατότητα της ελεύθερης πρόσβασης των ασθενών στους θεράποντες γιατρούς τους», συμπληρώνεται.
Ο ΙΣΑ ζητεί να διευκρινιστούν άμεσα τα παρακάτω:
-
Πόσοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι θ αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού γιατρού. Οι γιατροί των εν λόγω ειδικοτήτων οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν την ιατρική στα όρια των ειδικοτήτων τους, σε τι πλαίσιο θα λειτουργήσουν;
-
Με πιο καθεστώς θα λειτουργούν οι γιατροί της ΠΦΥ που έχουν και πρωτοβάθμιες ειδικότητες καθώς και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί; Ποιο θα είναι το επαγγελματικό πλαίσιο συνεργασίας με τους οικογενειακούς γιατρούς και τις Μονάδες;