Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινάει για το ιστορικό θέατρο της Οδού Κυκλάδων, μετά την απώλεια του ιδρυτή του, του μεγάλου θεατράνθρωπου Λευτέρη Βογιατζή, για τον οποίο αποτέλεσε για πάνω από 30 χρόνια το χώρο δημιουργίας του.
Σε αυτή τη σκηνή, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία ν' απολαύσει τις δεκαεννέα (από τις είκοσι πέντε συνολικά) υπέροχες σκηνοθεσίες του, συγκεντρώθηκαν φίλοι και συνεργάτες του, με αφορμή την ανακοίνωση του προγραμματισμού του θεάτρου σε βάθος τριετίας.
Βραβείο σκηνοθεσίας «Λευτέρης Βογιατζής»
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της δημιουργίας, στον χώρο που την κράτησε αναμμένη για 30 ολόκληρα χρόνια. Με μία προοπτική 3ετίας, ευελπιστούμε, ότι ο χώρος αυτός θα λειτουργήσει ως φυτώριο καλλιτεχνικής δημιουργίας υψηλών προδιαγραφών», ανέφερε φανερά συγκινημένη η σύντροφος του Λευτέρη Βογιατζή, Ειρήνη Λεβίδη, στη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε και τη θέσπιση του βραβείου σκηνοθεσίας «Λευτέρης Βογιατζής», με την σύμπραξη του δήμου Αθηναίων.
Το βραβείο θα απονέμεται κάθε 2 χρόνια στον καλύτερο νέο ευρωπαίο σκηνοθέτη και θα συνοδεύεται από το έπαθλο των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει την αμοιβή του βραβευμένου σκηνοθέτη και τα έξοδα παραγωγής μιας παράστασής του, στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων / Λευτέρης Βογιατζής. Την επιτροπή απονομής του βραβείου αποτελούν οι: Ζορζ Μπανού, Ελένη Βαροπούλου, Στεφανί Καρπ, Τις Λίμαν, Γιώργος Λούκος, Χλόη Ομπολένσκι και Γιάννης Χουβαρδάς.
Επιστολή του Μένη Κουμανταρέα
«Πρέπει ν' αγκαλιάσουμε αυτή τη προσπάθεια, ώστε το θέατρο αυτό να μη μείνει απλά ως μουσειακό είδος, ούτε να ευτελιστεί από τυχάρπαστους θιάσους, αλλά να γίνει κοιτίδα ζωντανής παρουσίας ταλαντούχων παλαιών και κυρίως νέων καλλιτεχνών του τόπου. Δεν έχουμε πολλούς Λευτέρηδες, όπως δεν είχαμε παλιότερα πολλούς Κάρολους για να αφήσουμε το έργο τους να εξελιχθεί σε πρόχειρη εκκρεμότητα», έγραψε στην επιστολή που έστειλε ο Μένης Κουμανταρέας, πρόεδρος των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου, και διάβασε η Ειρήνη Λεβίδη.
Ο προγραμματισμός του θεάτρου
Χωρισμένη σε τέσσερα τρίμηνα, εκ των οποίων τα δύο θα δίνονται σε νεανικές ομάδες, κάθε χρονιά θα προτείνει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, στο διατηρητέο κτήριο, που έχει περάσει στα χέρια της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου. Τον όλο προγραμματισμό του θεάτρου χαρακτηρίζει η σύνδεση της παράδοσης με την νεωτερικότητα. Νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, όπως ο Σίμος Κακκάλας, ο Δημήτρης Καρατζάς, η Ηρώ Μπέζου, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χάρης Φραγκούλης, αλλά και παλαιότεροι όπως ο Νίκος Καραθάνος, ο Νίκος Μαστοράκης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Ρένη Πιττακή θα βρουν «στέγη» στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Θεάτρου
2014
Στο τέλος Φεβρουαρίου, Δευτέρα και Τρίτη, ανεβαίνει η παράσταση «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαϊδη, με τους Νίκο Κουρή και Μάκη Παπαδημητρίου. Η παράσταση θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφίας και ψηφιακού υλικού για το «Με δύναμη από την Κηφισιά» που ανέβηκε πριν από 19 χρόνια ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να μονταριστεί το υλικό και να προβληθεί σε 2 ειδικές εκδηλώσεις.
«Το κορίτσι που έπεσε στο πηγάδι», από την ομάδα Kursk, με τους Χάρη Φραγκούλη, Αργύρη Πανταζάρα, Ηρώ Μπέζου, Γιάννη Παπαδόπουλο. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή από τις αρχές Μαρτίου.
Στις 12 Οκτωβρίου 2014, ημέρα των γενεθλίων του Λευτέρη Βογιατζή, ο Γιάννης Κόκκος θα παρουσιάσει ένα θεατρικό «κουτί» ειδικά κατασκευασμένο για τη σκηνή του Θεάτρου Οδού Κυκλάδων, συνεχίζοντας με τον δικό του τρόπο, τον αγώνα μεταμόρφωσης του χώρου που έδωσε με το μοναδικό του πείσμα ο μεγάλος σκηνοθέτης.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται, επίσης, ένας μονόλογος του Αργύρη Πανταζάρα, από τον «Ακατανόμαστο» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία του ίδιου, πιθανότατα το πολυσυζητημένο «Σύσσημο» του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακκάλα, καθώς και «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη με την Ρένη Πιττακή.
2015
Το 2015, ξεκινάει με τον «Φαέθωνα» του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζά. Ακόμη θ' ανέβουν οι παραστάσεις: «Nothing for Νothing», το τελευταίο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, «Κάτω απ' το δέρμα μου ένας άλλος» του Μιχάλη Βιρβιδάκη σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, «Το 7ο ρούχο» της Ευγενίας Φακίνου - Αναβίωση της παράστασης του Δημήτρη Μαυρίκιου, από τον ίδιο τον σκηνοθέτη.
Εκθέσεις, προβολές και αναλύσεις
Στα μελλοντικά πλάνα συγκαταλέγονται: έκθεση με τα σκηνικά και τα υλικά του «Κατσούρμπου», αφιερωμένη στον σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, έκθεση του Αλέκου Λεβίδη με τα σχέδια και τα προσχέδια της «Αντιγόνης» (1992), έκθεση για την παράσταση της «Σπασμένης Στάμνας» στη μνήμη του σκηνογράφου της παράστασης, Δαμιανού Ζαρίφη. Την έκθεση και την παρουσίαση έχει αναλάβει η Ελένη Βαροπούλου. Τέλος, θα παρουσιαστούν μία - μία οι παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή, μέσα από εκθέσεις, προβολές και αναλύσεις, ενώ θα διοργανωθούν και αναγνώσεις θεατρικών κειμένων .
naftemporiki.gr