Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου τα ελληνικά εθνικά θέματα βρίσκονταν σε έξαρση και οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, υιοθετούσαν ισχυρές θέσεις, αυτή φορά οι όποιες αναφορές που έκαναν σε ανακοινώσεις που εξέδωσαν, πριν λίγες εβδομάδες, ήταν σχετικά υποτονικές και δεν περιείχαν δεσμεύσεις.
Με στόχο την προσέλκυση της ψήφου των Ελληνοαμερικανών, οι δύο υποψήφιοι αναφέρθηκαν στον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας, την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το Κυπριακό.
Η δήλωση του Τζων Κέρι, εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία για τον πολιτικό και οικονομό ρόλο της Ελλάδας, και, κυρίως, για την Κύπρο, όπου μιλά για μεγάλη ανησυχία των Ελληνοκυπρίων, που αφορά κενά που υπάρχουν στο σχέδιο Ανάν. Τονίζει δε, ότι, οι ΗΠΑ οφείλουν να προσπαθήσουν και πάλι για την εξεύρεση λύσης που θα είναι «δίκαιη» και, κυρίως, θα οδηγεί στην επανένωση του νησιού με όρους που θα «εξασφαλίζουν» την υποστήριξη όλων των κατοίκων.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, εκθειάζει την σταθεροποιητική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια, την συνεχιζόμενη προσέγγιση με την Τουρκία, και συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχή και ασφαλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ εκθειάζει την ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην δική του ανακοίνωση, ο Τζωρτζ Μπους, συγχαίρει την Ελλάδα για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, και επικεντρώνεται στο κορυφαίο ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ελληνική συμβολή με την παροχή της ναυτικής βάσης στην Σούδα της Κρήτης.
Το μήνυμα Μπους, αναφέρεται κυρίως στα εσωτερικά ζητήματα, περιγράφοντας την ομογένεια ως οικονομικά εύρωστη, θρησκευόμενη και με ισχυρές ηθικές αξίες, και μιλά για στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, και των θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Στο Κυπριακό, δεν αναφέρεται σε νέα προσπάθεια λύσης, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται «για μια ασφαλή και ευημερούσα Κύπρο, στην οποία όλοι οι κάτοικοι θα απολαμβάνουν τα οφέλη της συμμετοχής στην Ε.Ε.».
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων