Bέβαιος ότι όσοι επιδιώκουν την ανατροπή του, όπως υποστήριξε, θα αποτύχουν, όπως ακριβώς και οι μαζικές διαδηλώσεις το περασμένο καλοκαίρι δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς.
Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την εξουσία στην Τουρκία, η οποία έχει βιώσει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη και θετική εξωτερική πολιτική υπό την ενδεκαετή ηγεσία του, στην υπηρεσία μιας διεθνούς συνωμοσίας που εμφανίζεται με το μανδύα των ποινικών διώξεων.
Την Παρασκευή, χιλιάδες Τούρκοι που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην κεντρική Κωνσταντινούπολη. Οι ταραχές θύμισαν τις διαμαρτυρίες στα μέσα του έτους οι οποίες ξεκίνησαν με αφορμή σχέδια ανάπτυξης για το πάρκο Γκεζί της πόλης αλλά διευρύνθηκαν σε διαμαρτυρίες για αυταρχισμό του κόμματος ΑΚ του Ερντογάν, το οποίο έχει ισλαμικές ρίζες.
Ο Ερντογάν, που περιοδεύει στην Τουρκία για να συγκεντρώσει υποστήριξη εν όψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάρτιο, κατηγόρησε τους αντιπάλους του για τη σύλληψη με την κατηγορία της διαφθοράς των γιων τριών υπουργών και του επικεφαλής της κρατικής τράπεζας Halkbank στις 17 Δεκεμβρίου.
«Είπαν "Γκεζί" και έσπασαν τζάμια. Τώρα λένε "διαφθορά" και σπάζουν τζάμια. Αυτές οι συνωμοσίες δεν θα επιτύχουν», ανέφερε ενώπιον ενός ενθουσιώδους πλήθους στη δυτική επαρχία Μανίσα. «Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι η διαφθορά, ο νόμος ή η δικαιοσύνη. Η μόνη τους έγνοια είναι να καταστρέψουν την ισχύ αυτού του έθνους».
Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν για «ξένο δάκτυλο» στην υπόθεση έφερε στο επίκεντρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν τούρκο κληρικό που κηρύττει από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει αυτοεξοριστεί και του οποίου το κίνημα Χιζμέτ έχει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο οπαδούς, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας και δικαστών, στην Τουρκία.
Ο Γκιουλέν αρνείται ότι έχει αναμιχθεί στην υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο επικρίνει τακτικά τον Ερντογάν, πρώην σύμμαχό του με τον οποίο φιλονίκησε σε μια διαμάχη για τον έλεγχο ενός δικτύου τουρκικών θρησκευτικών σχολείων με μεγάλο κύρος, τα οποία προετοιμάζουν τους σπουδαστές για τις εξετάσεις του πανεπιστημίου.
Σε ένα κήρυγμα που ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Γκιουλέν το Σαββατοκύριακο, ο κληρικός παρομοίασε την παρούσα κατάσταση με σκοτεινές περιόδους της ιστορίας, όταν «οι μάζες ήταν τα παιχνίδια των δημαγωγών, που τους έβαζαν να κοιμηθούν και τους ξυπνούσαν κατά βούληση».
Προέβλεψε πως «η κηδεία αυτού του χάους και οι ιερές μέρες όταν το έθνος θα είναι σε ένα μονοπάτι ανακούφισης, είναι κοντά».
Ο Ερντογάν έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι ο Γκιουλέν ευθύνεται για το σκάνδαλο. Ο Νταβούτογλου ήταν πιο διπλωματικός σήμερα, λέγοντας πως το Χιτσμέτ θα πρέπει να πιστώσει στην κυβέρνηση του ΑΚ τα επιτεύγματά του.
«Προσευχόμαστε με ελπίδα και κατανόηση πως ό,τι κάναμε τα τελευταία δέκα χρόνια θα το δουν, και πως οι φίλοι μας, οι αδελφοί μας, θα ψάξουν την ψυχή τους» είπε στην τουρκική τηλεόραση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters