Τα Παγκόσμια Κύπελλα, τα Μουντιάλ, είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Και οι πρωταγωνιστές τους, θετικοί ή αρνητικοί, συνιστούν τα πιο σημαντικά πρόσωπά τους, ενώ τα «επεισόδια» στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει αποτελούν τα πιο σπουδαία συμβάντα της «μυθολογίας» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Σ’ αυτό λοιπόν το πλαίσιο, το βιβλίο «Μύθοι Παράλληλοι» (εκδόσεις Δίαυλος) παραθέτει τις μουντιαλικές ιστορίες δέκα σημαντικών μορφών των Παγκοσμίων Κυπέλλων, παραλληλίζοντάς τες ανά δύο. Ωστόσο, γενικά κάτι κοινό συνδέει όλες τις αφηγήσεις: και έχει να κάνει με τις αντιθέσεις που γενικά κατατρέχουν όλους μας, και προφανώς και τις σημαντικές προσωπικότητες. Αντιθέσεις που, ανάλογα με τα στερεότυπα και τις κρίσεις/αντιλήψεις των θεατών - του ποδοσφαίρου, στην περίπτωσή μας -, είτε ενισχύουν το στάτους των ποδοσφαιριστών, είτε το υποβιβάζουν, αναδεικνύοντας τότε την αρνητική πλευρά της ποδοσφαιρικής πολιτείας τους.
Οι κορυφαίοι στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές που παρουσιάζονται στο βιβλίο, βρίσκονται φυσικά και παίκτες - μύθοι, οι κορυφαίοι στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Μαραντόνα, ο Κρόιφ, ο Ζιντάν, ο Ρονάλντο αλλά και ο Πελέ, μεταξύ άλλων, κοσμούν τις σελίδες του «Μύθοι Παράλληλοι».
Τα βιβλίο απευθύνεται σε λάτρεις του ποδοσφαίρου και της ιστορίας του, σε όσους, σε πείσμα της μετατροπής του ποδοσφαίρου σε μια τεράστια βιομηχανία κερδών, θα συγκινούνται περισσότερο από τη δράση και τις μεγάλες στιγμές των ποδοσφαιριστών στο... χορτάρι. Αυτές που αφήνουν για πάντα τα αποτυπώματά τους μέσα μας και «ανεβάζουν τη θερμοκρασία» στις συζητήσεις μας.
Η έκδοση «Μύθοι Παράλληλοι» αφιερώνεται από τον συγγραφέα της σ’ αυτούς που τον έμαθαν να αγαπάει τη διαχρονική διάσταση του ποδοσφαίρου.
Ο συγγραφέας
Ο Νάσος Κατσώχης, ο συγγραφέας του βιβλίου, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Γλωσσολογία, και έχει γράψει το βιβλίο «Οπαδοί εν χορώ», μια πρωτότυπη μελέτη για τα ελληνικά γηπεδικά συνθήματα.
Πέρα από το αντικείμενο των σπουδών του και το περιεχόμενο του πρώτου βιβλίου του, δηλώνει «παθιασμένος» με τα Παγκόσμια Κύπελλα και την ιστορία τους. Ο ίδιος θεωρεί ότι με τη συγγραφή του «Μύθοι παράλληλοι» δίνει μια δημόσια «διέξοδο» στο πάθος του αυτό, που τον ακολουθεί από την παιδική του κιόλας ηλικία, ελπίζοντας παράλληλα ότι συμβάλει στη σχετική βιβλιογραφία. naftemporiki.gr