Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό, τον Εθνικό Συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε μήνυμά του υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εξάλειψής της από την ελληνική κοινωνία.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού το μετέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς» η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.
«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό και θα στηρίξει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου όπως θα εφαρμόζεται από τον Εθνικό Συντονιστή. Πρέπει όλοι μαζί με όλες μας τις δυνάμεις να εξοστρακίσουμε τη διαφθορά από τη χώρα μας, από την κοινωνία μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Σαμαράς.
Την πλήρη υποστήριξη «στο δύσκολο έργο» που έχει αναλάβει ο νέος θεσμός εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία της ημερίδας.
«Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς με την ταυτόχρονη καθιέρωση κανόνων διαφάνειας σε όλους τους τομείς του κράτους» υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «Διαύγεια», που από 1/1/14 καθιερώνει και η Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης ότι «βουλευτές δεν είναι δυνατόν να έχουν ακραίες συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό ήθος».
Ορθώς, είπε οι πολίτες, όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές στηλιτεύουν το συγκεκριμένο πολιτικό. Αλλά, σημείωσε ότι δυστυχώς, γενικεύεται αυτό, με αποτέλεσμα όλο το πολιτικό σύστημα, ενώ υπάρχει ατομική ευθύνη, ενώ υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, να θεωρείται υπόλογο.
Έκανε δε λόγο για την μεγάλη ευθύνη των πολιτών όταν κάνουν χρήση «του υπέρτατου δικαιώματος της ψήφου και ιδιαίτερα του σταυρού προτίμησης».
Αναφερόμενος την πολιτική διαφθορά, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι υπάρχουν παραδείγματα τα οποία, όπως τόνισε «είναι ευτυχώς λίγα».
Σημείωσε ότι δικαιολογημένα προκαλούν την αγανάκτηση των πολιτών.
«Αυτοί τιμωρούνται. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Προσπαθούμε συνεχώς για την αυτοκάθαρση και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο» σημείωσε.
Μιλώντας για τα Πόθεν Εσχες των βουλευτών που αναρτώνται στο διαδίκτυο, είπε ότι υπάρχει και το «Πόθεν» και το «Εσχες» και ότι αυτό το απαξιωμένο Πόθεν Εσχες, όπως παρουσιάζεται σήμερα, οδήγησε σε κάθαρση πολλές υποθέσεις. «
Πολίτες και πολιτικοί μπορούμε να αγωνιστούμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να δείξουμε ότι δεν είμαστε μια διεφθαρμένη χώρα με διεφθαρμένους πολίτες» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου, χαρακτήρισε τη διαφθορά ως «σαράκι» που «κατατρώει την οικονομία μας, την κοινωνία μας, και το οποίο πρέπει να εξοντώσουμε».
Ανέφερε ότι ο αγώνας δεν θα είναι εύκολος και σημείωσε ως βασικούς άξονες που πρέπει να κινηθούμε τη διαφάνεια, τους καθαρούς κανόνες και τα υγιή πρότυπα.
Αναφερόμενος στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είχε μια πρώτη επαφή με τον Εθνικό Συντονιστή κατά της Διαφθοράς κ. Τέντε και είναι σε συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ Αθανασίου, «για να βάλουμε το σωστό πλαίσιο. Πρέπει να υπάρχει πλήρης οικονομική διαφάνεια στο χώρο των μέσων ενημέρωσης για να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία τους» τόνισε.
Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση στον οικονομικό τομέα και έχει αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, η στάση μιας κοινωνίας να αλλάξει , να προχωρήσει μπροστά, να κάνει καινούργια πράγματα και να αναδείξει τις υγιείς δυνάμεις είναι το πιο βασικό και το πιο ουσιαστικό κομμάτι».
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Τέντες, Εθνικός Συντονιστής κατά της Διαφθοράς, επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κάνοντας την παρουσίαση του νέου θεσμού εξήγησε ότι η πρωταρχική και θεμελιώδης αρμοδιότητα του Εθνικού Συντονιστή είναι η διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταστολή των φαινομένων Διαφθοράς.
Δεύτερη αρμοδιότητά του είναι η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής της Στρατηγικής καθώς και η αξιολόγηση της εφαρμογής της, ενώ ο Εθνικός Συντονιστής είναι αρμόδιος να συντονίζει τη δράση όλων των Φορέων κατά της Διαφθοράς.
Όπως είπε, αναφερόμενος σε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του, «ο Εθνικός Συντονιστής είναι όργανο της Πολιτείας ανεξάρτητο, έχει ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα του Δημόσιου Τομέα: πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό και διοικητικό και διαμορφώνει την Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς».
Η ανάγκη πολιτικής βούλησης για τη στήριξη μας και μάλιστα πανταχόθεν είναι αυτονόητη είπε ο κ. Τέντες, στεκόμενος όμως ιδιαίτερα και στην ανάγκη της στήριξής από την κοινωνία.
«Πιστεύω ότι χωρίς τη συστράτευση και τη συμμετοχή της, το Πρόγραμμα και η Στρατηγικής μας δεν έχουν προοπτικές επιτυχίας».
Στα τρία πεδία που κατά τη γνώμη του «θα πρέπει να κινηθεί αυτός που πραγματικά έχει ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της διαφθοράς» αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Ρέμελης, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Πρόκειται, όπως είπε, πρώτον για ζήτημα ηθικής και παιδείας, δεύτερον, είναι η πολιτική και το δίκαιο, που όπως είπε η πολιτική και η κατάσταση του δικαίου ως διάσταση της αντιμετώπισης της διαφθοράς εμφανίζουν μια έντονη παθογένεια στη χώρα μας και τρίτον, ανέφερε το νομικό κομμάτι, υπογραμμίζοντας ότι το σύνολο του δικαίου δεν μπορεί να είναι αδιάφορο στο ζήτημα της διαφθοράς.
Ως επιτυχημένο παράδειγμα δομής, οργάνωσης και λειτουργίας παρουσίασε στην τοποθέτησή του την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς στον Χονγκ Κονγκ, ο Νέστορας Κουράκης, καθηγητής Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Συμβουλευτικού Σώματος του Εθνικού Συντονιστή.
Αναφερόμενος σε δώδεκα πυλώνες για «καλές πρακτικές» κατά της διαφθοράς μίλησε για διαφάνεια και ήθος στην άσκηση εξουσίας, καθώς και πολιτική βούληση, πληρότητα των νομικών διατάξεων, προστασία των πολιτών που παρέχουν πληροφορίες, εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, διάθεση επαρκών κονδυλίων, δημιουργία ή ενίσχυση ενός κεντρικού φορέα κατά της διαφθοράς, ανεξαρτησία των αρμοδίων αρχών, γενικότερα βιώσιμη οικονομική κατάσταση της χώρας, απλότητα της νομοθεσίας, ευαισθητοποίηση του κοινού, στρατηγικές συμμαχίες και συμπράξεις του φορέα κατά της διαφθοράς καθώς και διεθνής συνεργασία.
Για αμοιβαία καχυποψία κράτους – πολιτών μίλησε η Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορος του Πολίτη, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναφερόμενη στην «ελλειμματική διοικητική λειτουργία και διαφθορά» είπε ότι «συνήθως η καταπολέμηση της διαφθοράς συνδέεται με την εκ των υστέρων, κατασταλτική λειτουργία των αντίστοιχων μηχανισμών» ενώ, «έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος αμέλειας, αδιαφορίας αλλά και έλλειψης προσοχής σε ενδείξεις, παρότι το βασικό νομικό οπλοστάσιο υπάρχει».
«Η πρώτη μορφή κοινωνικής συστράτευσης κατά της διαφθοράς είναι το αίτημα και η πίεση για μια σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση. Συνοδεύεται από την καλύτερη δυνατή διάδοση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως τις παραβιάσεις τους. Αυτό, με τη σειρά του, συνεπάγεται την αντίσταση στη συναλλαγή, του πολίτη και του υπαλλήλου» υπογράμμισε μεταξύ άλλων κ. Σπανού.
Παρόντες στην ημερίδα που διοργάνωσαν ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ήταν μεταξύ άλλων ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας καθώς και δικαστές.
Συντονιστής της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με σκοπό «να γνωστοποιηθεί στην κοινή γνώμη η ίδρυση του νεότευκτου θεσμού και να ξεκινήσει η προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών κατά της διαφθοράς» ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πολίτης η δεύτερη ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ